Creatieve luiheid

Soms hè, soms word ik behoorlijk moe van al die muziekrecensies. Dat iedereen tegenwoordig een mening heeft, is nog tot daar aan toe. Het gaat mij om de voorspelbare manier waarop een en ander wordt verwoord. En dan heb ik het niet over veelvoorkomende fouten als ‘sferisch’ (bolvormig) of ‘trash metal’ (in plaats van ‘thrash metal’), nee, ik heb het over muzikale stoplappen, over ingeslepen stijlbloempjes. 

Zo zijn gitaren steevast aan het scheuren, drums aan het beuken en bassen aan het zoemen. Producers zitten altijd ‘achter de knoppen’. Een album is ‘on-Nederlands goed’ en ‘kan zich moeiteloos meten met buitenlandse voorbeelden’. En zodra het om het tweede album van een artiest of band gaat, is het altijd ‘die moeilijke tweede plaat’. Als de recensent in kwestie niet van weet wat hij of zij met een artiest aanmoet, laat ‘de muziek zich niet in een hokje plaatsen’ of is er sprake van ‘een groeiplaat die pas na meerdere luisterbeurten zijn geheimen prijsgeeft’. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan: ‘Laat de [vul jaargetijde in] nu maar komen!’, ‘nu al een van de kandidaten voor mijn jaarlijstje’, ‘het glimmende schijfje’, ‘een must voor de fans’, ‘hoofdstedelijke poptempel’, ‘een volwassen geluid’, ‘verrassen vriend en vijand’ enzovoort enzovoort – HELP! 

Ik overdrijf? Als je alle stoplappen achter elkaar zet, ziet het er als volgt uit: 

The Walking Bricks - Music volume 2
Nadat ze met hun debuut ‘Music volume 1’ vriend en vijand verrasten met hun opzwepende en verfrissende mix van rock en punk, bleef het lange tijd stil rond de Amsterdamse groep The Walking Bricks. En nu is er dan eindelijk het altijd moeilijke tweede album, dat de naam ‘Music volume 2’ heeft meegekregen. Op dit album laten de mannen een volwassen geluid horen, dat zich moeilijk in een hokje laat plaatsen. De gitaren scheuren, de drums roffelen en zanger Herman zingt vol overgave. Halverwege nemen de Amsterdammers het gas wat terug en worden we getrakteerd op enkele sferische ballads. Fans van het eerste uur kunnen ‘Music volume 2’ blindelings aanschaffen. Dit is gewoon on-Nederlands goed en nu al een kandidaat voor mijn jaarlijstje – en het jaar is pas net begonnen. Of ze het live kunnen waarmaken, zal de tijd moeten leren. Al met al: dit album verdient het om door een groot publiek omarmd te worden. Gaat dat zien en horen! 

* En nee, The Walking Bricks bestaan niet.

Admin Vrijdag 27 April 2012 at 10:52 am | | overpeinzing | Twee reacties
Gebruikte Tags: , ,

Masseren en verleggen

Op 20 januari 2010 overleed totaal onverwacht op 37-jarige leeftijd dj Arjen Grolleman, de drijvende en inspirerende kracht achter het inmiddels opgeheven Kink FM. Ik was geschokt en met stomheid geslagen. Een dag of wat eerder had ik nog met hem getwitterd; hij deed mee aan een pubquiz en vroeg zijn volgers om hulp. Ik had Arjen wel eens gesproken, de hand geschud en bedankt voor het feit dat hij mij begin jaren negentig liet kennismaken met tal van obscure, maar o zo prachtige muziek in zijn programma X-Rated (nu te beluisteren op de Concertzender). Grolleman was een van die zeldzame dj’s die het ene moment een flauwe grap kon maken en het andere moment aan een erudiet betoog kon beginnen over Oswald Spenglers ‘Der Untergang des Abendlandes’. 

In de diverse - vaak prachtige - stukken over Grolleman wordt steevast Arjens uitspraak ‘Er is niets mooier dan mensen overtuigen van jouw muzieksmaak. Het is een roeping’ geciteerd. Ik moet zeggen dat ik dit aanvankelijk maar een raar citaat vond. Waarom zou je mensen willen overtuigen? Waarom zou je dat überhaupt willen doen? Laat iedereen toch lekker naar zijn of haar muziek luisteren! Maar toen ik een keer slaapdronken onder de douche stond, viel opeens het kwartje. Het is niet zo dat je anderen jouw smaak op wilt dringen, maar wilt uitleggen waarom je naar bepaalde dingen luistert. Dat iets meer is dan een beetje gepingel, bizar geschreeuw of gepiep en geknars. Horizonnen verleggen. Muzieksmaken masseren. 

Eigenlijk niets anders dan wat ik de afgelopen jaren op Araglin.nl heb gedaan. En inderdaad, het klinkt misschien wat zwaar, maar het is een roeping. En zeg nu zelf, als niemand schrijft over vergeten easy listening-helden of kosmische synthesizerpareltjes, dan offer ik me wel op… 

Anyway, ik ben er weer! Heb ik nog wat gemist?

Admin Woensdag 25 April 2012 at 12:40 am | | overig | Dertien reacties
Gebruikte Tags: