Ronald & Donald

Dat vroeger alles beter was en er alleen toen goede muziek werd gemaakt, is natuurlijk je reinste flauwekul. Net zoals nu werden de meest rare plaatjes uitgebracht, die het soms nog tot in de hitlijsten schopten ook. Het grote voordeel is dat het merendeel nagenoeg is vergeten en niemand zich meer schuldig hoeft te voelen ooit een dergelijk singletje in huis te hebben gehaald. Hahaa! Dat is buiten Araglin.nl gerekend!

In april 1974 was Nederland in de ban van twee kleine gele eendjes: Ronald en Donald. Hun eerste (en gelukkig ook gelijk hun enige) single 'Kwek kwek' bereikte de vierde plaats in de Top 40 en iedereen zong mee met dit onweerstaanbaar debiele nummer. Nu was dit meezingen niet zo heel moeilijk, want een echt grote woordenschat kenden de eendjes niet (één woord om precies te zijn: kwek). En niet alleen in Nederland waggelden ze door de hitlijsten, ook Frankrijk en België waren niet veilig voor Ronald en Donald, die voor de gelegenheid in het Frans kwekten ('Couac Couac').

Achter deze hit school de Belg Eddy Govert (bij de burgerlijke stand bekend als Eddy Van Mouffaert), die zich in de jaren zeventig ontpopte tot een veelgevraagd arrangeur, tekstschrijver en producer. Hij werkte voor Johnny Hoes en diens Telstar-label (en produceerde onder andere Don Mercedes en de Zangeres Zonder Naam), startte in de jaren tachtig een succesvolle solocarrière als accordeonist en zanger (onder de namen Le Grand Julot en Eddy Govert) en richtte zijn eigen label op, dat zou uitgroeien tot een van de grootste muziekuitgeverijen annex platenmaatschappijen van België.

In 1974 scoorde hij tot zijn grote verrassing en met wat hulp van zeezender Radio Mi Amigo een hit met 'Kwek kwek' en dat moest natuurlijk worden omgezet in klinkende munt. In ijltempo sleutelde hij een album in elkaar (met als vanzelfsprekende titel 'Kwek kwek'). En terwijl de single niet aan te slepen was, was de lp een heel ander lot beschoren. Of beter gezegd: het album flopte gigantisch. Niet verwonderlijk, de elf tracks (met titels als 'Rock 'n' Roll Ducks', 'Duck Story' en 'Tomato Soup') overstijgen elke vorm van meligheid en maken een duizelingwekkende salto door de achtbaan van de goede smaak.

Wie bij het horen van het nerveuze Alvin & The Chipmunks-achtige gekwek op een bedje van misplaatste en voorspelbare pop-arrangementen en dierensamples niet spontaan naar de drank grijpt, de slappe lach krijgt of vol afgrijzen probeert te voorkomen dat een half uur van zijn leven in de prullenbak dreigt te belanden, mag als voorgoed verloren worden beschouwd. De lp is nooit op cd verschenen, dus luister naar een knisperende en gezellig gekrakende vinyl-rip (30 MB, inclusief hoezen en helaas op 128 kbps). Hè, lekker!

peter Woensdag 12 Maart 2008 at 01:02 am | | weird

acht reacties

Won-der-lijk dat dit nooit op cd gekomen is ;-)

yak, (E-mail ) (URL) - 12-03-’08 12:33

Ja h?, ik vond het ook al zo vreemd… ;-)

Araglin, - 12-03-’08 13:35

Ik ben blij dat ik dit verdrongen heb blijkbaar.

Verbal Jam, (E-mail ) (URL) - 14-03-’08 12:34

Voor de liefhebber staat er nog meer info op http://coco-vinyl.blogspot.com over deze kwekkers. Citeer: “De beide eenden waren voor hun succes gewend aan alle bejaarden die hun brood kwamen brengen, terwijl ze luid kwekkend in de sloot rond zwommen, maar sinds het succes van “Kwek kwek” (nummer 4 in Nederland) verdienden zij zelf hun brood.
De teleurstelling was groot dat de LP niet aansloeg en er slechts enkele exemplaren werden verkocht.
Op single verscheen nog “Rock n roll ducks” en “Duck story”, maar helaas… te weinig airplay op radio en de nummers werden geen hits.
Ronald was de eerste die flink aan de drank en drugs ging en is in 1976 overleden aan een overdosis.
Donald ging de criminaliteit in en belande in 1977 in een eendenkooi, waar hij begin 1978 overleed, hij pleegde zelfmoord in het toilet, waar hij als WC eend zijn hoofd zolang onder water hield, dat hij verdronk.”

Vroeger vond ik dit wel leuk en had het singletje ook dat ik dan op mijn oranje-wit lenco pick-up draaide. Maar ik hoorde toen wel tot de doelgroep (ik was toen een jaar of 8). dus van enige schaamte is dan ook geen sprake…

Ton

Ton Jacobs, (URL) - 26-03-’08 09:53

Hello !

The link if dead, can you say where i can find this RIP ?
Thanks for your answer

Dreb

Dreb, (E-mail ) - 18-12-’09 11:26

Hoewel ik toen absoluut niet meer tot de doelgroep behoorde (ik was toen een jaar of 20) vond ik het een zodanig leuke plaat dat ik destijds ook meteen de LP heb gekocht. Zo nu en dan draai ik deze nog wel eens, maar dan moet ik wel in een melige bui zijn.
Is het jullie bekend dat er ook een nummer is met een Nederlandse tekst? Dit staat op één van de eerste LP’s van André van Duin.

C. de Baat, - 26-06-’11 22:15

Ik moet zeggen dat in al zijn infantiliteit het toch een geweldig novelty plaatje is. Mijn kinderen vinden het in ieder geval super en staan te springen in de kamer. Ik heb de lp net als deel van een veiling partij gekocht en hij is nog niet van de draaitafel geweest.

Matthijs, - 29-01-’12 18:05

Ik had TWEE singles van dit duo. Wat me er vooral aan opviel, waren de extreem slecht getekende hoesjes. Vandaar waarschijnlijk dat de erven Disney nooit problemen hebben gemaakt.

Michiel, (URL) - 09-07-’18 16:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.