Johnny Voorbogt

Willem van Kooten (oftewel Joost den Draaijer) moét wel een liefhebber zijn van synthesizermuziek. Het is in ieder geval opmerkelijk dat tussen de artiesten die in jaren tachtig onderdak vonden bij zijn Red Bullet-label (waaronder Centerfold, Confetti's en The Star Sisters) ook de namen zijn te vinden van Peru (Nova krijg je er gratis bij - hier meer informatie) en Johnny Voorbogt.

De muziek van Peru mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld. Maar wie is Johnny Voorbogt? Ik heb drie albums van hem in de kast staan en het is ronduit verbazingwekkend hoe weinig informatie er is te vinden over deze Belg. Je zou toch verwachten dat in deze tijd van Discogs, AllMusic en Last.fm alles wel zo'n beetje valt te achterhalen, maar nee. Ik heb het vermoeden dat 'Sky' uit 1989 zijn debuut is: een album gevuld met 'easy going' elektronische muziek. Geen kosmisch geneuzel en nummers die minimaal een half uur duren, maar rechttoe rechtaan, vrolijke pompompom-liedjes van gemiddeld drie minuten. Uitschieters zijn met name de uptempo-tracks, die niet zouden misstaan als achtergrond bij een of andere Teleac-documentaire.

Aan de andere kant zijn de wat langzamere nummers enigszins 'cheesy'; ze klinken soms als basistracks voor bijvoorbeeld Marianne Weber of Jannes. Het is dan ook geen grote verrassing dat op 'Mare Liberum' (1992) en 'Wonderland' (1993) af en toe de hulp wordt ingeroepen van een zangeres, waardoor Voorbogt langzaam maar zeker afdrijft richting ehhm... tja, het levenslied. Soort van. Hij schijnt zich te hebben ontwikkeld als een succesvol producer en liedjesschrijver, verantwoordelijk voor hits van onder andere Dana Winner en Dennie Damaro (wie?). Voorbogt is misschien wel het beste te vergelijken met Emile Hartkamp, de grote man achter de successen van Frans Bauer. Het begon allemaal dus met puur elektronische muziek en 'Sky' (78 MB, 320 kbps vbr) is best geinig.

Admin Vrijdag 23 Mei 2008 at 12:26 am | | elektronisch

vijf reacties

Inderdaad vreemd dat er zo weinig over deze heer bekend is. Onlangs kreeg ik een verzamelbox in handen waar een nummer van hem op stond. Wie kan mij helpen aan de CD’s van deze heer. In A’dam geweest bij Fame maar daar hadden ze nog nooit van deze muzikant gehoord.

teun, - 18-11-’08 22:12

ben ook al lang op zoek naar albums van johnny voorbogt maar er is bijna niet aan te komen sky heb ik inmiddels maar wil ze allemaal graag dus als je me helpen kan ben ik daar zeer erkenttelijk voor b.v.d leo

leo, (E-mail ) - 10-09-’10 12:57

Ik heb zijn CD’s met regelmaat bij Free Record Shop zien staan (een aantal jaren geleden, dat wel)

Marcel, - 13-09-’10 10:37

Hij doet zich ook voor als. Johnny Fargo die in 1985 ‘n singeltje uit bracht met op de A kant : Stepping Horses en B kant : You’re So Fine

Allard, (URL) - 25-10-’16 20:19

Hij is afkomstig van Achterbroek-Kalmthout.
Ik heb een LP (The 15 years old wonderboy) van hem onder de naam Johnny Gwendy, met daarop 12 nummers synthesizer muziek (Among my souvenirs, Carolina moon enz;;;) Uitgebracht door ADS records N° 407.

Cyriel, - 18-11-’17 14:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.