De Vijf Elementen

De grondslagen van de Chinese filosofie zijn geworteld in een bepaalde visie op de werkelijkheid: de 'orde der dingen' is niet statisch, maar altijd in beweging - harmonisch en cyclisch. Dit wordt 'Dao' genoemd. De sturende krachten hierachter zijn Yin en Yang. Een goede balans tussen deze twee zorgt voor harmonie en voorspoed, een slechte onheil.

In verlengde hiervan ligt de leer van de Vijf Elementen, oftewel 'Wu Xing', dat eigenlijk 'Vijf bewegingen' betekent. De Vijf Elementen zijn Water, Vuur, Aarde, Metaal en Hout. Zij staan in een dynamische relatie met elkaar, zowel in positieve als in negatieve zin. Terwijl de schijnbaar tegengestelde Yin- en Yang-elementen worden gekoppeld aan bijvoorbeeld het mannelijke en het vrouwelijke, zijn de eigenschappen van de Vijf Elementen eindeloos te combineren. Je vindt de leer van de Vijf Elementen terug in onder meer de traditionele Chinese geneeskunde, Fengshui, (letterlijk 'wind en water'), Chinese astrologie, de krijgskunst en de Yi Jing (oftewel de 'I Ching', het 'Boek der Veranderingen').

De elementen hebben ook muzikale connotaties: Kung, Shang, Cheuh, Jay en Yu. Deze muziek, opgebouwd rond eeuwenoude patronen en ritmes, zou je organen beter laten functioneren. Zo geeft Muziek van Hout bijvoorbeeld je lever een duwtje in de rug, en verhelpt het rusteloosheid en slapeloosheid. Het krachtigste muzikale element is Aarde, dat niet alleen een positieve invloed heeft op je milt en alvleesklier (en je spijsvertering en eetlust verbetert), maar ook je 'Qi' (ook gespeld als ch'i, chi of ki) een slinger geeft. Qi zou je kunnen omschrijven als levenskracht – de spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat bestaat. Tjonge, en dat alles door naar muziek te luisteren!

Download, om dit eens aan den lijve te ondervinden, twee lange, meditatieve nummers in dit zipje (90 MB, 256 kbps), gebaseerd op het element Aarde: sfeervolle en authentieke Chinese muziek, die het bijzonder goed doet op de achtergrond. (Bron en meer informatie: Gele Draak)

peter Donderdag 12 Juni 2008 at 12:50 am | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.