Ed Starink

Begin jaren negentig waren de 'Synthesizer Greatest'-verzamelaars erg populair. Wellicht heb je er wel eentje in de kast staan, want er zijn miljoenen van verkocht (vooral in Frankrijk, Nederland en Spanje). Grote man achter deze serie was de Nederlander Ed Starink (1952), die vele tientallen cd's heeft vol gespeeld met covers van bekende synthesizer- en filmdeuntjes, waarbij hij het allemaal nét iets vetter aanzette. Je kunt je afvragen waarom platenmaatschappij Arcade niet gewoon de originelen op een cd'tje zette, maar het verhaal gaat dat 'twee grote namen' niet samen op één compilatie wilden staan. Als ik de tracklisting van de eerste 'Synthesizer Greatest' erbij pak, liggen de namen van Jean Michel Jarre en Vangelis voor de hand...

De productie van Starink was enorm; zich verschuilend achter alter ego's Star Inc., London Starlight Orchestra en The Broadway Stage Orchestra bracht hij in moordend tempo cd's op de markt met titels als 'Golden Panflute Melodies', 'James Bond Themes' en 'Golden Ballads'. In 1981 verscheen Starinks debuut 'Cristallin', in 1985 gevolgd door het uitstekende 'Inner Spirits'. Medio jaren negentig pakte hij de draad weer op met 'The Synthfony Album' (1993) en opgefriste versies van zijn vroegere werk ('The Surround Experience' uit 1998). Starink woont momenteel in Zuid-Frankrijk, waar hij al geruime tijd bezig is met een Groots Conceptalbum over het heelal. Naar verluidt moet dit monsterproject ergens in 2010 het licht zien.

'Inner Spirits', verschenen onder de noemer Star Inc., bevat dertien tracks (inclusief enkele afkomstig van 'Christallin') die opvallen dankzij hun warme klankkleur en vaak originele invalshoeken. Dat Ed Starink zijn instrumenten beheerst, is geen verrassing, wél dat hij erin is geslaagd een eigen sound te creëren en de subtiliteit van Vangelis paart met de beknopte atmosferische, film-achtige sound van Tangerine Dream ten tijde van 'Poland' en 'Le Parc'. Soms wordt het wel erg zoet en easy listening, maar met name 'Pebbles in the Pond', 'Crystalline', 'Visages Unborn' en 'On Wings of Whisper' hebben nog niets aan kracht ingeboet. Luister zelf: 'Inner Spirits deel 1 (63 MB) en deel 2 (53 MB, 320 kbps).

Admin Maandag 21 Juli 2008 at 11:48 pm | | elektronisch

twee reacties

Heb ‘m nog eens de Fairlight CMI zien demonstreren op de Musicom.

yak, (E-mail ) (URL) - 22-07-’08 10:10

Voor een complete lijst van alle Ed Starink album, alle individuele tracks of zijn vele aliassen kun je een kijkje nemen op de nieuwe Ed Starink Wiki: edstarink.info

Angelique, (URL) - 28-04-’13 01:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.