Ashra

Ik heb nog niemand horen klagen, dus daarom heb ik nog maar weer eens een bijna vergeten elektronisch pareltje opgevist uit de stoffige Araglin.nl-archieven. Maar eerst natuurlijk een praatje vooraf. Toen in 1974 zowel Klaus Schulze als Harmut Enke uit de invloedrijke krautrockformatie Ash Ra Tempel stapte, bleef oprichter Manuel Göttsching als enige achter. Hij krabde zich achter de oren, kortte de naam in tot simpelweg 'Ashra' en besloot om solo verder te gaan. In 1975 verscheen 'Inventions for Electric Guitar', dat was gevuld met vernuftig bewerkte gitaarklanken, een jaar later gevolgd door het meditatieve en bezwerende 'New Age of Earth'.

In de jaren die zouden volgen, verschenen met de regelmaat van de klok (en met wisselend succes) nieuwe Ashra-albums, al dan niet samen met Klaus Schulze en andere gastmuzikanten. Een opmerkelijk hoogtepunt is 'E2 E4' (opgenomen in 1981, maar pas in 1984 uitgebracht), dat wordt gezien als een van de eerste house-albums. Sterker nog: 'E2 E4' stond aan de basis van 'Sueño Latino', een dancehit in de zomer van 1989. (Leuk feitje: de Italiaanse producers Stefano Rota en Stefano Righi, verantwoordelijk voor dit nummer, zijn beter bekend als het duo Righeira).

Maar over 'E2 E4' schrijf ik later nog wel een keer, want 'New Age of Earth' verdient het net zo hard om in de schijnwerpers gezet te worden. Op dit album geen kosmische trip, maar speelse, lichtvoetige elektronica. Alsof jonge en nog onbedorven sequencers vrolijk rond dartelen in de synthesizerwei. Opener 'Sunrain' trapt af met lekker bubbelende synths, terwijl 'Ocean of Tenderness' zacht voortdoezelt in een wolkeloze blauwe hemel. En als je eenmaal in slaap bent gesukkeld, is 'Deep Distance' de ideale metgezel. Het bijna 22 minuten durende 'Nightdust' is dan weer andere koek; dit nummer doet nog het meest denken aan de psychedelische jams van Ash Ra Tempel, met gitaarsolo's, vervormde geluidseffecten en echo's van vreemde sterrenstelsels. Ideale muziek om bij weg te dromen. Luister zelf (320 kbps, 93 MB).

peter Donderdag 24 Juli 2008 at 12:47 am | | elektronisch

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.