Gratis klassieke muziek

Even een snel berichtje tussendoor: het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat dit jaar maar liefst 120 jaar en om dit te vieren is een heuse downloadmarathon op touw gezet: tot en met 24 november zetten Radio 4 en de AVRO elke dag een symfonie online. En dan gaat het niet om lousy streams of wma-bestanden met een lullige bitrate, maar om prima uitvoeringen in hoge kwaliteit (320 kbps mp3) inclusief een informatief cd-boekje in pdf-formaat.

Op moment van schrijven zijn er tien symfonieën te downloaden, van onder andere Ludwig van Beethoven (Symfonie no. 2), Franz Schubert (Symfonie no. 8 'Unvollendete'), Jean Sibelius (Symfonie no. 2), Felix Mendelssohn (Symfonie no. 4 'Italiaanse') en Antonin Dvorák (Symfonie no. 8). Het gaat om live-opnamen die een periode van 19 jaar bestrijken, met hoofdrollen voor bekende dirigenten als Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt en het huidige opperhoofd Marris Jansons. Om de tracks te kunnen downloaden, moet je je eerst even registreren (waarna je een registratielink krijgt toegestuurd), en vervolgens flink wat klikken om de muziek binnen te slurpen. De tracks zijn niet voorzien van ID3-tags - maar goed, een kniesoor die daarover gaat zeuren.

Als je geen idee hebt met welke symfonie je moet beginnen, probeer dan eens Mendelssohns lichtvoetige vierde symfonie, die de geschiedenis is ingegaan als 'de Italiaanse'. De symfonieën van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) sprankelen en bubbelen als goede champagne, met zijn ‘vierde’ als ultieme smaakmaker. Van 1829 tot 1831 reisde Mendelssohn door Europa en vooral Italië maakte diepe indruk op hem. Hij probeerde de feestelijke, opgewekte stemming van het Italiaanse platteland te vangen in muziek, en is daar wonderwel in geslaagd. Net zo opgewekt en bombastisch is de tweede symfonie van Beethoven. Ben je wat melancholischer ingesteld, dan is de tweede symfonie van Sibelius het proberen waard. Maar eigenlijk zijn alle aangeboden tracks zonder meer ‘gefundenes Fressen’ voor de liefhebber.

Overigens zendt zowel Radio 4 als de AVRO (op Nederland 2) vanavond (24 oktober) rechtstreeks het jubileumconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest uit. Op het programma staan werken van Rossini, Beethoven en Richard Strauss. Speciale gasten zijn pianiste Mitsuko Uchida en mezzosopraan Tania Kross.

peter Vrijdag 24 Oktober 2008 at 2:42 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.