Sobriëtas (update)

Ad Visser (1947) is een held. Natuurlijk, een hele generatie kent hem als presentator van het legendarische muziekprogramma Toppop, dat hij vijftien jaar zou presenteren. Maar eigenlijk is dat het minst interessante aan Ad Visser. Al meer dan veertig jaar begeeft hij zich buiten de gebaande paden en zoekt hij voortdurend grenzen op. Zo richtte hij midden jaren zestig de avant-gardistische popformatie Adjeef The Poet, His Girl(s), His Friend(s) & The Rest Of The World(s) op, was hij de eerste die Nederland kennis liet maken met symfonische rock en elektronische muziek in zijn populaire radioprogramma 'Superclean Dreammachine' en timmerde hij aan de weg met talloze performances en bijzondere kruisbestuivingen. Voor een volledig overzicht kun je terecht op zijn site (www.advisser.nl), waar keurig al zijn activiteiten worden opgesomd.

Begin jaren tachtig ging het Ad Visser zowel in commercieel als creatief opzicht voor de wind. Hij werd jaar in jaar uit verkozen tot populairste presentator van Nederland en begon steeds meer te experimenteren met elektronische muziek. In 1982 verscheen zijn sciencefictionroman 'Sobriëtas' (uitgeverij Meulenhoff), aangevuld met het gelijknamige album (met prachtige illustraties van Chasch Coeny) dat was bedoeld als soundtrack en in maar liefst achttien landen werd uitgebracht. Boek en lp waren bijzonder succesvol en in 1983 belandde 'Giddyap A Gogo' (met medewerking van Daniel Sahuleka) in de Top 40 en ontstond de bijzondere situatie dat Ad Visser zichzelf aankondigde in Toppop, om vervolgens zijn eigen hit ten gehore te brengen. Niet alleen in Nederland sloeg het conceptalbum aan, in Italië stond Ad maandenlang in de top vijf en trad hij op voor tienduizenden fans in het amfitheater van Verona.

En tot zover de intro, want de roman heb ik al jaren in de kast staan, maar de bijbehorende muziek had ik helaas nog nooit gehoord. 'Sobriëtas' mag dan wel heel succesvol zijn geweest, vreemd genoeg zag ik de lp nooit in de bakken staan. Tot enige geleden; in Pandora ('een warwinkel voor snuffelaars' in Dordrecht) stuitte ik tot mijn grote vreugde op het album. Op zolder bij mijn ouders stond een Lenco-platenspeler, die het nog prima deed. Ik sleepte het ding naar huis en zette voor het eerst sinds tijden weer een plaatje op. Ik had (misschien wat al te) hooggespannen verwachtingen en 'Sobriëtas' kon eigenlijk alleen maar tegenvallen.

Dit gebeurde niet, want 26 jaar later klinkt de lp nog steeds ijzersterk. Ad Visser begeeft zich met het album op het kruispunt tussen de 'traditionele' elektronische muziek uit de jaren zeventig (denk 'Oxygene' van Jean-Michel Jarre en Vangelis) en de poppy synthesizersound die begin jaren tachtig opgang maakte. Hij geeft er echter een eigen draai aan, vooral dankzij de zang van Daniel Sahuleka op twee nummers ('Giddyap A Gogo' en 'Adventure (Restless breed)', inclusief een enthousiaste Ad die er nog wat doorheen praat) en het uptempo karakter van de meeste tracks.

'Sobriëtas' is een prachtig, bijna vergeten kosmisch eilandje in het oeuvre van Ad Visser. Later zou hij zich stortten op onder meer elektronische versies van klassieke deuntjes (onder de noemer Hi-tec Heroes), hersengolven (zijn 'Brainsessions'-albums), tantrische seks en eigentijdse protestliederen ('De parade van de hemelse tragedie'). Een tijdje terug ontmoette ik hem tijdens een literair festival in Utrecht (of liever gezegd: ik stapte om hem af en duwde hem mijn exemplaar van 'Sobriëtas' onder de neus) en sprak even met de sympathieke multimedia-performer over het succes van zijn project destijds (wat hem zelf ook verbaasde) en zijn huidige theatertournee. Aardige vent.

Het is een schande dat 'Sobriëtas' nooit op cd is verschenen en nergens meer te vinden is. Download een voortreffelijk opgepoetste vinyl-rip (320 kbps, 75 MB, inclusief hoezen). Ten overvloede: het gaat om een rip zonder ook maar enig commerciële bijbedoeling. Zodra de lp ooit nog op cd of verschijnt (of er als commentaar komt van rechthebbenden of Ad Visser zelf), zal ik de link zonder pardon verwijderen.

peter Woensdag 29 Oktober 2008 at 12:03 am | | elektronisch

negentien reacties

Dat is echt een leuk idee: een boek uitgeven met een soundtrack. Heb wel eens met het idee gespeeld (maar mijn boek is nog niet af ;-) ). Ben heel erg benieuwd naar het geluid… en eigenlijk ook wel naar het boek, toch maar even e-bayen binnenkort.

baz, (URL) - 30-10-’08 11:42

zo en die giddyap a gogo zocht ik al lang op plaat, ben jaloers!

baz, (URL) - 30-10-’08 14:15

:-) Nog steeds een geinig nummer toch? Het is trouwens maar raar dat het oude repertoire van Ad Visser niet op cd is verschenen of nog steeds verkrijgbaar is. Ik zal eerdaags eens wat gaan afstoffen!

Araglin, - 30-10-’08 14:24

Ach, cd’s draai ik toch niet, heb geneens een speler :p
Misschien ben ik die vinyl wel eens tegengekomen, maar met ad visser erop is de kans groot dat ik toen gewoon doorgebladerd ben. Misschien beter opletten de volgende keer (en bedankt voor het bespreken in ieder geval :) )

baz, (URL) - 30-10-’08 15:18

Er was een CD versie in 1990 op de duitse Dino label met 5 remixde tracks van Sobrietas (tracks 2, 7-10) en 3 tracks van de CD Hi-Tec Heroes (tracks 4-6). Tracks 1 en 3 kwamen van singles:
1 Head Over Heels In Paradise (4:52)
2 Delicate Balance (3:30)
3 Hallucinado (4:20) Vocals: Maggie Reilly
4 The Lone Hero (6:57)
5 Futurian Symphony (9:16)
6 No News From The Western Frontier (5:41) Vocals: Gary Brooker
7 March Of Hope (4:50)
8 Nostalgia For Earth (8:48)
9 Relief Of Demorzan (5:28)
10 A Last Farewell (4:00)
Bedankt voor de LP rip.

Frankie Valli, - 15-11-’08 12:34

Bedankt voor je mp3. Was al tijden op zoek naar een goede versie van Giddy op agogog. Eindelijk heb ik hem!!!
Schande dat deze plaat nooit op cd is verschenen……….

Groeten:

Frank

Frank Jansen, - 07-02-’10 10:17

ik kreeg het boek samen met de lp in 1982. boek en lp gingen zo prachtig samen. een week geleden mijn draaitafel weer van zolder gehaald. mijn zoon had het boek een jaar geleden gelezen. een draaitafel vond hij maar een absurd ding (geen next nr, maar prutsen met de arm en de groef). Ik luister nu weer naar het geweldige album met als hoogtepunt“relief of demorzan” maar de muziek is nog steeds geweldig!

Niels, - 01-11-’11 17:14

De prachtige LP sobrietas van Ad Visser had ik jaren terug op album. Nadat ik naar de USA ben verhuisd heb ik al mijn albums aan mijn oude buurman gegeven. Het boek heb ik in de jaren 80 van de bibliotheek geleend en in een adem uitgelezen. Gezien mijn naam net als de hoofdrol speler in het boek ook Adrian is sprak het boek me natuurlijk meteen aan. Het album heb ik als MP3 van een russische site gekocht, maar mis het 1e nummer. Ook wil ik het boek nog een keertje lezen. Misschien kom ik het op het internet nog eens ergens tegen.

adriaan laurijsen, - 09-03-’15 12:17

Ik zoek al erg lang naar dit stuk muziek, ik kom uit 1977 en ben iets te jong om sobriëtas bewust als project te hebben meegemaakt. Ik heb het boek bij een 2e hands boekwinkel gekocht omdat ik niet wist dat Ad Visser ooit een roman geschreven had, dus heb het voor 2 gulden gekocht als grapje. En het werd mijn lievelingsboek, tot nu toe vindt ik het een van de leukste SF boeken die ik regelmatig herlees.

Helaas is het muziekstuk dus nooit uitgegeven op een voor mij koopbare CD (of ander modern medium kom op Ad zet het eens in High bitrate op een digitale winkel).

Na lang zoeken kwam ik alleen hier terecht omdat dit een van de weinige artikelen is die over het project gaat. Ook vond ik op Youtube de 8 originele tracks van de plaat. Aangezien de link in het artikel (allang)dood is zet ik het opnieuw op een publiek beschikbare plek.

https://mega.co.nz/#F!44Fi1QIA!J-bhpJLPh_1VdVmeix-isw

hier kun je Sobriëtas downloaden, helaas is het maar in 128kbps maar toch altijd nog beter dan niets.

Mocht ik een betere (higher bitrate) versie kunnen verkrijgen op wat voor manier dan ook dan zet ik die er voor in de plaats.

Ik weet wel welk boek er dit jaar meegaat op vakantie om opnieuw te lezen.

Als iemand een digitale versie van het boek heeft wil ik die ook graag in die map zetten. Maar een digitale versie van het boek dat schijnt nog zeldzamer te zijn dan de muziek.

Berend Jan, - 13-04-’15 14:19

Dank voor je reactie Berend Jan – check je mail! :-)

Araglin, - 13-04-’15 14:49

Inmiddels heb ik zelfs het e-boek (epub) gevonden en bij de plaat gevoegd nu is “Sobriëtas” te beleven zoals het bedoeld is als compleet multimedia pakket.

Hij staat nog altijd online download de plaat en het boek hier…

https://mega.nz/#F!44Fi1QIA

Berend Jan, - 03-02-’16 11:55

verkeerde Link geplaatst stom stom stom…

Deze doet het wel

https://mega.nz/#F!44Fi1QIA!J-bhpJLPh_1VdVmeix-isw

Berend Jan, - 03-02-’16 11:56

Hallo Berend Jan,

ik heb de ePub gedownload, hartelijk dank !! Ik heb het boek ook (destijds gekocht toen het uitkwam. Ik ben al weer wat ouder dan jij). De LP heb ik uiteraard ook nog. Verder ben ik ooit tegen een CD aangelopen in Duitsland. Het is een aangepaste versie met extra muziek die niets met het boek te maken heeft. Maar gezien dit de enige versie is (bij mijn weten) die op CD is uitgebracht (op het label Dino) gewoon leuk om te hebben.
Mocht je interesse hebben dan kan ik deze beschikbaar stellen?

Menno, - 30-03-’16 17:19

why you fucking kaskopp and bastard asshole want to send us all with your website a backdoor trojan?

naam, - 23-06-’16 14:31

This site contains no Trojan – this is a relic from a past infection.

Araglin, - 26-06-’16 22:24

Tja, in 2017 is “Sobrietas” 25 jaar oud & zou het mooi zijn als er eindelijk een (luxe?) heruitgave van zou verschijnen, waarvan er 1 op cd ….

Bert Strolenberg, (URL) - 14-11-’16 19:55

Helaas zijn ondanks een herinneringsmail verdere (re)acties van Ad tot nu toe uitgebleven, dus ik ben bang dat een cd of speciale editie er ook in dit 35e jubileumsjaar niet in gaat zitten :-(
Mijn indruk is dat hij het allemaal wel best vind en de boel mag verder gaan met verstoffen op de plank.

Bert Strolenberg/SonicImmersion.org, (URL) - 07-06-’17 14:11

Ad is inderdaad stilgevallen; heb er nog maar eens een mail uitgegooid. Wie weet…

Araglin, - 08-06-’17 09:50

Vroeger als ‘jongere’ het boek Sobrietas gelezen en de bijbehorende LP geluisterd, uit de bibliotheek resp. platenbieb. Destijds had ik nog amper geld dus een bandje van de LP was het best haalbare. Jaren later met enige regelmaat gekeken of er een CD van te koop was maar nee dus. Ook op Spotify e.d. is Sobrietas nog steeds niet te vinden. Jammer want muzikaal is het lang niet slecht. Grootste minpuntje is misschien wel Ad’s accent. Het boek kwam ik een tijdje geleden tegen op een tweedehands boekenmarkt en ook dat blijkt nog steeds heel leesbaar.

Ik ben trouwens ook nog op zoek naar een CD (of rip als het niet anders kan) van Hi-Tec Heroes. Met name het laatste nummer daarvan vond ik volgens mij best goed.

Arjan, - 27-10-’17 15:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.