Onder vuur

Groove.nl van Ron Boots is hét label voor liefhebbers van elektronische muziek. Groove.nl is ook een mailorder, waar je talloze cd's kunt bestellen van in de meeste gevallen totaal onbekende artiesten. Om je een beetje op weg te helpen, zijn van de meeste albums korte samples te beluisteren en kun je via een wekelijkse podcast kennismaken met nieuwe releases. En hoewel ik de cd's vrij duur vind, heb ik het afgelopen jaar misschien iets te veel aangeschaft...

Maar in ieder geval: tot Rons grote verbijstering werd hij door Buma/Stemra op het matje geroepen en gesommeerd om direct te staken met het aanbieden van mp3-fragmenten én met zijn podcast. Eigenaardig, want op deze manier promoot Ron zowel zijn eigen toko als de artiesten, met wie je op deze manier op een laagdrempelige manier kennis kunt maken. En aangezien de kosten voor een jaarlicentie niet opwegen tegen de inkomsten, is inmiddels meer dan de helft van alle fragmenten verwijderd. De lol om een cd te bestellen omdat de samples je wel aanspreken, is dan ook een stuk minder geworden. Snapt Buma/Stemra echt niet dat ze met dit soort acties juist het tegenovergestelde bereiken?

Het lijkt sowieso wel alsof de wat kleinere muzieksites en -weblogs de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen, om maar eens een klein zijpad in te slaan. Vooral weblogs die worden gehost op het gratis blogspot.com sneuvelen bij bosjes. Om gezeur te voorkomen, worden muzieklogs vaak al na ampele klachten uit voorzorg offline gehaald. Nu snap ik best dat het op zijn minst dubieus is om gratis de nieuwste releases aan te bieden, vooral als het gaat om albums van artiesten die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Maar wat als het gaat om rips van obscure lp's of cd's die allang niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn? Natuurlijk, je beschikt nog altijd niet over de rechten, maar ik geloof niet dat je de artiest in kwestie het brood uit de mond stoot.

Integendeel zelfs: ik denk dat je hem of haar op deze manier weer onder de aandacht brengt, in contact brengt met een nieuwe groep luisteraars of juist een oude groep fans wakker schudt. Ik merk het op mijn eigen log, waar bijvoorbeeld artiesten als Michiel Mensingh, Johan Timman en Elly (van Rikkert) vriendelijke reacties hebben achtergelaten. Of zie ik het gewoon helemaal verkeerd?

peter Dinsdag 09 December 2008 at 12:22 am | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.