Jaarlijstje

Net zoals de echte klusser niet zonder de Gamma kan, kan de muziekliefhebber niet zonder zijn lijstjes. Met mijn lijstjesfetisjisme valt het wel mee en stiekem is het ook wel leuk natuurlijk. En al helemaal aangezien het weer tijd is voor de traditionele jaarlijstjes! Om inspiratie op te doen, spitte ik de diverse lijstjes in het december / januarinummer van Oor door, maar daar werd ik niet bijzonder warm van (de top 5 voor wie nieuwsgierig is: TV On the Radio, Fleet Foxes, Vampire Weekend, MGMT, Portishead).

Dus daarom ben ik er maar eens goed voor gaan zitten om mijn eigen top tien samen te stellen. De nu volgende opsomming is niet zozeer een overzicht van de beste albums van het afgelopen jaar, als wel een lijstje van de albums die de meeste tijd in mijn cd- en mp3-speler hebben doorgebracht. In totaal willekeurige volgorde:

Janine Jansen - Tchaikovsky (een gloedvolle, bevlogen uitvoering van Tchaikovsky's 'Violin concerto in D Malor Op.35'), Synth.nl - AtmoSphere (tweede album van Michel van Osenbruggen en een gigantische stap voorwaarts), Cradle of Filth - Godspeed on the Devil's Thunder (bombastischer en decadenter dan ooit, de tijden van 'Dusk and her Embrace' herleven!), Guy Sweens - Karmadeva (Guy laat met zijn tweede album horen dat de uitstekende, ritmische new age van 'Gaya of Wisdom' geen toevalstreffer was), Craig Padilla & Skip Murphy - Analog Destination (Padilla en Murphy laten al hun analoge synthesizers zweten voor deze ultieme kosmische trip), Karunesh - Enlightenment (deze verzamelaar bevat tracks van de vorige drie Karunesh-cd's (en hoort dus eigenlijk niet in dit rijtje thuis), maar tjonge, beter krijg je het niet), AC/DC - Black Ice (een vette pot rock 'n roll!), John Barleycorn Reborn: Dark Brittanica (een verzamelaar? Waarom niet. Lang vervlogen, heidense tijden komen tot leven met deze uitgelezen selectie psychedelische, neo- en wereldfolk), Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Sanatorium Altrosa (zelfs een album gevuld met remixen, instrumentaaltjes en restjes barst bijna uit zijn voegen van eigenzinnigheid en creativiteit) en Radio Massacre International - Fast forward 1993-2008 (dit Engelse trio bestaat 15 jaar en om dat te vieren een verzamelaar met fragmenten van al hun uitgebrachte albums (30 in totaal), inventief aan en door elkaar geknutseld).

Goed, dat was mijn lijstje - wat zijn jullie favorieten van 2008?

peter Donderdag 11 December 2008 at 12:44 am | | lijstjes

drie reacties

Ontdekking van het Jaar: Between Interval http://www.discogs.com/artist/Between+In..
Verrassing van het jaar: Klaus Schulze & Lisa Gerrard – Farscape
Winnaar van het jaar: Legowelt – The Rise & Fall of Manuel Noriega

arjan, - 11-12-’08 12:06

Dank voor je bijdrage! Between Interval is inderdaad erg fijn; Secret Observatory is mijn favoriet… Ik heb nog even getwijfeld of ik Farscape ook zou meenemen in mijn lijstje, het is een sfeervol album, maar echt vaak heb ik niet gedraaid – er is een grens aan de hoeveelheid Lisa die mijn trommelvliezen kunnen verdragen. The Rise & Fall of Manuel Noriega ken ik niet en zal ik eerdaags eens checken! Thanks!

Araglin, - 11-12-’08 12:11

@arjan klaus Schulze is ook echt een goeie artiest

Mijn lijstje is eigelijk in albums

absolute eindbaas van het jaar: Otto von Schirach (Genre overstijgend en heel intense)
Beste gratis netlabel van het jaar: http://www.sutemos.net
Beste album voor zware tijden : Radio Head – In rainbows
Beste album voor in goede tijden: Royksopp – Royksopp

Dit lijstje omdat ik muziek draai om m’n stemming.. en dan is een lijstje niet genoeg heh ;-)

laurens, (URL) - 11-12-’08 22:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.