Aleister Crowley

Aleister Crowley (1875-1947) werd in zijn tijd gezien als de meest verderfelijke persoon op aarde, de vleesgeworden antichrist. Crowley zelf vond het allemaal wel best en deed er nog een schepje bovenop door zichzelf onder andere 'het apocalyptische beest 666', 'The Great Beast' en 'Baphomet' te noemen en zich op op één lijn te stellen met Mohammed en Jezus.

Tijdens een reis naar Egypte in 1904 riep Crowley samen met zijn vrouw Rose Kelly enkele oude goden op. Een van hen, geleidegeest Aiwass, dicteerde hem een magisch werk met een onheilspellende boodschap: 'The Book of the Law'. Aiwass onthulde Crowley de leer van Thelema, oftewel: pure wil. 'Do what thou wilt (doe wat ge wilt) is the whole of the law', zo luidt de Hoofdwet van Thelema. Crowley stelde zijn hele leven in het teken van 'the Law', zonder zich om taboes te bekommeren. Hij richtte diverse magische genootschappen op, verleidde talloze mannen en vrouwen, hield zich bezig met allerhande rituelen en seksmagie, schreef talloze boeken, dichtbundels en traktaten, jaagde er in rap tempo zijn erfenis doorheen, raakte verslaafd aan drugs en stichtte in 1920 zelfs een magische commune ('De abdij van Thelema') in Cefalú, Sicilië. (Zie voor een wat genuanceerder overzicht deze uitgebreide Wikipedia-pagina). Nu zou hij waarschijnlijk bekend zijn geworden als een provocerende, geflipte goeroe, op handen gedragen door de spirituele 'high society'.

Dat hij behoorlijk op de achtergrond is geraakt, heeft volgens mij voornamelijk te maken met zijn ondoorgrondelijke en cryptische manier van schrijven, om nog maar te zwijgen over zijn middelmatige literaire kwaliteiten. Maar goed, to the point: in circa 1920 gaf Crowley een lezing, waarbij hij onder meer gedichten voordroeg, iets vertelde over 'Lux Hermeticum' en diverse spreuken declameerde in het Enochiaans (een magische taal ontwikkeld door de 16e-eeuwse magiër John Dee). Gedeelten van deze lezing zijn vastgelegd op wasplaten, die decennialang in een archief hebben gelegen en medio jaren negentig op cd zijn verschenen onder de noemer 'The Great Beast Speaks'. Luister zelf: bijna 23 minuten uniek geluidsmateriaal (320 kbps, 43 MB) - de kwaliteit is belabberd (wat wil je ook) en Crowley klinkt een beetje als Winston Churchill, maar tjonge, dit is cultmateriaal in optima forma!

peter Woensdag 24 December 2008 at 12:12 am | | weird

Eén reactie

hoe kom je er ook op!

laurens, - 24-12-’08 01:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.