Weihnachten mit James

Bijna overal is muziek. Zeker in de donkere decemberdagen. Eerst de vreemde sinterklaasdeuntjes, en dan het gedragen getingel van de kerstplaten. Veel mensen haten het, en ze zeggen: 'Weg met easy listening in de supermarkt en kerstmuziek in de binnenstad. Bah! Daar doe je ons geen plezier mee!' En even later, op de fiets met de muts over de oren getrokken, de cadeautjes in de tas, fluiten ze opgewekt 'White Christmas' in de Bing Crosby-uitvoering.

In Amerika is het nagenoeg traditie dat iedere artiest ten minste één keer in zijn carrière een kerstalbum opneemt. Vaker wel dan niet levert dit tenenkrommende resultaten op, vooral als het desbetreffende album bedoeld is om een ingezakte platenverkoop nieuw leven in te blazen, of als het zogenaamd hippe versies bevat. Ook in Nederland komt deze traditie de laatste jaren tot leven, hoewel ik niet zo heel enthousiast word van kerst met Frans Bauer of André Rieu. Wat mij opvalt als ik eens onverwacht wat flarden Sky Radio opvang, is dat kerstliedjes de laatste jaren een beetje vastgeroest zitten.

Gelukkig worden er al ruim zestig jaar kerstliedjes op de plaat gezet, de een nog gezelliger dan de ander. Een van mijn kerstfavorieten is James Last, die vele tientallen kerstalbums heeft uitgebracht. Last benadert kerstmis op de hem bekende mierzoete wijze, waarbij het glazuur spontaan van je tanden springt. Ik zit niet te wachten op in violen gedrenkte kitscherige uitvoeringen van 'Stille Nacht' of 'Ave Verum Corpus'. Nee, ik wil koortsachtig geklingel van kerstklokjes, manisch toeterende kersttrompetten, roffelende drums, klepperend kerstgebeier en een gezellig hummende koren!

Gelukkig zijn er op elke 'Weihnachten mit James Last'-lp wel een handvol opgewekte wijsjes, medleys en oude Duitse volksliedjes te vinden. Als je niet vrolijk wordt van bijvoorbeeld 'Fröhliche Weihnacht überall', 'Kling Glöckchen Klingelingeling / Lasst uns Froh und Munter sein / O du Fröhliche' en 'Schlittenfahrt zum Weihnachtsmarkt' en de onweerstaanbare behoefte krijgt om onder kerstboom te kruipen met een beker warme chocolademelk, dan ehh... moet je het over een jaar nog maar eens proberen. Luister naar een tiental kerstliedjes (320 kbps, 65 MB) van de inmiddels 79-jarige James Last om helemaal in de juiste stemming te komen! Vrolijk kerstmis!

peter Woensdag 24 December 2008 at 8:59 pm | | easy-listening

Eén reactie

Dank voor deze feestelijke muziek! Fijne dagen, ouwe!

Lars, - 24-12-’08 22:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.