Chicago

Er zijn maar weinig bands van wie de frontman per ongeluk zelfmoord heeft gepleegd. Het overkwam de Amerikaanse band Chicago. De groep gaat aanvankelijk door het leven als Chicago Transit Authority, maar moet op last van het openbaar vervoersbedrijf met dezelfde naam al na de eerste lp de woorden 'Transit Authority' laten vallen. Hun debuutalbum zet weinig zoden aan de dijk, hoewel de lp wel de geschiedenis ingaat als de eerste plaat met een uitgebreide gitaarsolo met 'distortion'. Begin jaren zeventig maakt Chicago weinig succesvolle rock met jazzinvloeden. Jaarlijks verschijnt er een nieuw Chicago-album, die bij gebrek aan een titel een cijfer mee krijgen.

Platenmaatschappij Columbia, ontevreden over de matige verkoopcijfers, brengt in 1976 een single uit, met de bedoeling Chicago daarna te dumpen. De door bassist Peter Cetera geschreven en gezongen ballad 'If You Leave Me Now' wordt een gigantische wereldhit en de naam van de groep ligt in één klap op ieders lippen.

Op 23 januari 1978 gaat het mis. Chicago-oprichter en gitarist Terry Kath, een groot wapenliefhebber en -verzamelaar, zit tijdens een feestje een beetje te dollen met een lege .38-millimeter revolver. Daarna pakt hij een .9-millimeter semi-automaat, laat het lege magazijn zien aan roadie Don Johnson en zegt: ''No worries, it's not loaded.'' Als geintje zet hij het pistool tegen zijn hoofd en haalt de trekker over. Kath had helaas niet gezien dat er toch nog een kogel in de kamer van zijn pistool aanwezig was en maakt abrupt een einde aan zijn leven, een week voor zijn 32-ste verjaardag.

Peter Cetera neemt Kaths plek in, om in 1985 uit Chicago te stappen en zich te storten op een succesvolle solocarrière. Zijn album 'Solitude/Solitaire' wordt een knaller (in tegenstelling tot zijn titelloze solo-debuut uit 1981) en met 'Glory Of Love' (dat wordt gebruikt als titelnummer voor de tweede Karate Kid-film) scoort Cetera een gigantische hit.

(Uit: 'Top 2000 - tien jaar liedjes, lijstjes en verhalen', uitgeverij L.J. Veen, 2008. ISBN 978-90-204-2200-9. Enigszins aangevuld en herschreven, want aan de teksten mankeert soms nog wel het een en ander...  Desalniettemin een aanrader.)

peter Zondag 28 December 2008 at 12:48 am | | gastbijdrage

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.