Buma/Stemra in de bocht

Natuurlijk, Buma/Stumra heeft het beste met de bij de stichting aangesloten artiesten voor. Maar het lijkt erop alsof ze bij Buma enigszins aan het doorschieten zijn. In december vorig jaar (de uitspraak is pas deze week bekend geworden) heeft een rechter namelijk bepaald dat het metaalbedrijf Suplacon auteursrechten moet betalen omdat enkele werknemers in hun pauze naar hun iPod luisteren.

Ik citeer: "De voorzieningenrechter is van oordeel dat uit het feit dat medewerkers van Suplacon tijdens werktijd naar muziek mogen luisteren, zelfs middels een i-Pod of mobiele telefoon, volgt dat Suplacon een bedrijfsbelang heeft dat zijn medewerkers naar muziek kunnen luisteren. Immers, tevreden werknemers werken harder. Er is dan ook sprake van een openbaarmaking van muziek in de zin van artikel 12 van de Auteurswet. Suplacon maakt inbreuk op de door Buma geëxploiteerde auteursrechten en handelt dus onrechtmatig jegens haar. Het gevorderde verbod is naar het oordeel van de voorzieningenrechter toewijsbaar. Tevens is de gevorderde schadevergoeding, tegen de hoogte waarvan geen bezwaar is gemaakt, toewijsbaar." (Hier de complete uitspraak.)

Ik heb geprobeerd hier enige logica in te ontdekken, maar kan niets zinnigs verzinnen. Je moet auteursrechten betalen als je muziek openbaar maakt – en dat gebeurt niet als je naar je mp3-speler of iPhone luistert. En misschien luister je wel gewoon naar de radio of naar een audioboek. ICT-jurist Arnoud Engelfriet noemt het vonnis 'fout en onbegrijpelijk': "Het idee is dat een werkgever moet betalen als je muziek openbaar maakt voor je werknemers. Maar hier nemen de werknemers hun eigen muziek mee. Alleen omdat je daar als werkgever profijt van zou hebben, omdat de werknemers harder werken, zou er daarom sprake zijn van openbaarmaking. Dat is gewoon in strijd bestaande jurisprudentie. Onbegrijpelijk hoe de rechter tot dit vonnis komt."

Het is echter al te laat voor een hoger beroep: het vonnis in het kort geding is uitgesproken op 12 december 2008, als je in hoger beroep wilt gaan, moet dat binnen een maand gebeuren. Zie voor meer informatie dit artikel op Webwereld, het weblog van Arnoud Engelfriet en beluister dit interview met Menno Weij van SOLV Advocaten.

peter Donderdag 12 Maart 2009 at 12:41 pm | | nieuws

twee reacties

Dus als ik een scheet laat op mijn werk mag ik daar dus ook als rechthebbende van deze compositie een donatie van Buma/Stemara van ontvangen.

Arjan, - 12-03-’09 13:46

De Buma denkt: ik ga me gewoon net zo vervelend gedragen als die “piraten”, wat zij doen mag namelijk ook niet!

yak, (E-mail ) (URL) - 12-03-’09 22:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.