Eurovisie 2009

Ook over slechte smaak valt niet te twisten en ik heb er nu al zin in! Vanavond (12 mei, Nederland 1, 21:00 uur) vindt de eerste halve finale plaats van het 54ste Eurovisie Songfestival, dit jaar in Moskou. Vriendin Eva is er inmiddels helemaal aan gewend dat ik met een schaaltje chocopinda’s voor de buis zit en luidkeels alle deelnemende landen van commentaar voorzie.

Een gezellig avondje wansmaak! Hoewel het deze editie wel meevalt met de muzikale gedrochten, eigenlijk. Waar er vorig jaar nog landen waren die met de grootst mogelijke flauwekul op de proppen kwamen (zoals de zingende kalkoen uit Ierland) deze keer valt op dat er eigenlijk geen bereslechte inzendingen bijzitten – behalve één: Nederland. Jammer is wel dat niemand zich echt weet te onderscheiden en alles behoorlijk eenvormig is, zonder verrassingen.

De deelnemers zou je met een beetje goede wil kunnen verdelen in voorspelbare poprock (Petr Elfimov uit Rusland, de Ierse Sinéad Mulvey en Next Time uit Macedonië) en de onvermijdelijke powerballads van Christina Metaxa (Cyprus), Brinck (Denemarken), Jade Ewen (Engeland), Chiara (Malta), Lidia Kopania (Polen) en natuurlijk Frankrijk, dat met Patricia Kaas een zwaargewicht afvaardigt. Verder heb je de wat ‘folky’ kandidaten: de Tsjechische zigeunerband Gipsy.cz, de cellisten en violistes van Urban Symphony, de Noorse zanger/violist Alexander Rybak, Flor-de-lis uit Portugal en de Serviër met de zware stem Marko Kon.

En dan is er nog gedateerde eurodance uit Finland (Waldo’s People), Slowakije (Quartissimo met de discostamper ‘Love Symphony’), Hongarij (Zoli Ádok), Montenegro (Andrea Demirovi? met het aanstekelijke ‘Just Get Out Of My Life’), Zweden (operazangeres Malena Ernman) en de Bulgaarse Jimmy Somerville Krassimir Avramov. De inzendingen uit Duitsland (electro-bigband), België (een Elvis-parodie) en Israel (een lief liedje gezongen door de joodse Noa en de Arabische Mira) vallen enigszins uit de toon.

Grote kanshebber, als je het mij vraagt, is de Turks-Vlaamse schone Hadise met ‘Düm tek tek’ – zij is de beste van alle Shakira- en Beyoncé-adepten (onder wie de Spaanse Soraya en de Moldavische Nelly Ciobanu). En Nederland? Wij zijn een paar jaar te laat met de over-de-top Toppers: de belabberde lulligheid van het door Gordon geschreven ‘Shine’ maakt echt geen schijn van kans. Wie net als ik graag goed beslagen ten ijs komt, kan op de Eurovisie-site alvast alle clipjes bekijken!

peter Dinsdag 12 Mei 2009 at 5:08 pm | | weird

Eén reactie

Hoi Araglin, spannend of de Toppers doorkomen hoor! Anders zijn het de Flop.
Hier nog een link naar een Nederlandstalige site over het wel en owee van het Eurovisiesongfestival.

http://www.eurosong.nl/NieuwsDetail.aspx..

Persoonlijk geef ik meer om het origineel van het Songfestival,namelijk die van Sanremo.
De artiesten die hier in optreden geven vaak een doorsnede van de muziek die er op dat moment leeft in Itali?.
Alle Italiaanse artiesten die we hier een beetje kennen, zijn allemaal wel te zien geweest op dit beroemde festival.
Zucchero, Eros Ramazotti, Laura Pausini etc.
Klakkeloos kocht ik ieder jaar de nieuwe cd’s om zo een beetje bij te blijven met de Italiaanse muziek.
In Itali? heel moeilijk aan te komen (voor het internettijdperk dan).
Blijkt dat de cd’s in ons eigen kikkerlandje worden geproduceerd, om daarna naar Itali? te gaan.

Peter, (E-mail ) - 14-05-’09 01:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.