Weihnachtsoratorium (2)

De komende zes kerstdagen vind je op Araglin.nl de cantates die samen het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach vormen. Spaar ze allemaal! En wie nu denkt: huh, zes dagen? Vroeger (lees: honderden jaren geleden) duurde Kerstmis niet twee, maar twaalf dagen. En als vroom burger schoof je aan in de kerkbanken op de eerste, tweede en derde kerstdag, op nieuwjaarsdag, op de eerste zondag na Nieuwjaar en op Driekoningen (6 januari). Bach componeerde voor elk van deze dagen een cantate. Vandaag de dag worden deze steevast in één ruk uitgevoerd, maar eigenlijk was het de bedoeling de cantates uit te smeren over een periode van bijna twee weken.

Eerste Kerstdag is inmiddels voorbij, tijd dus voor 'Feria 2: Nativitatis Christi'. Engelen vertellen aan wie het maar wil horen (lees: voornamelijk herders ) dat het kindeke Jezus elk moment geboren kan worden. Hoogtepunt van deze tweede cantate is de negen minuten durende alt-aria 'Schlafe, mein liebster, genieße der Ruh', een wiegelied voor het Christuskind, waarna de baby weer wakker wordt geschud met de machtige (maar prachtige) koorzang 'Ehere sei Gott in der Höhe'. Luister zelf (46 MB, 320 kbps – of via de nieuwe uploaddienst WeTransfer).

Het Weihnachtsoratorium wordt uitgevoerd door het Combattimento Consort Amsterdam en Cappella Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend. Solisten zijn tenor Jörg Dürmüller, sopraan Malin Hartelius, alt Kristina Hammarström en bas-bariton Detlef Roth. Voor meer informatie én de eerste cantate, verwijs ik je graag naar deze entry. Vrolijk kerstfeest!

Admin Zaterdag 26 December 2009 at 12:28 am | | klassiek
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.