Hans de Booij

Als je het leven van Hans de Booij (1958) als uitgangspunt zou nemen voor een speelfilm, zouden veel kijkers na afloop ongetwijfeld verzuchten dat het er allemaal wel heel erg dik bovenop ligt. Sterker nog: zo'n klassiek muzikantendrama met grote successen en de onvermijdelijke diepe dalen is toch volstrekt ongeloofwaardig? Nou, nee. Ik had Hans de Booij met alle liefde van de wereld graag een bijzonder succesvolle carrière gegund, maar het lot beschikte anders.

Het begon allemaal zeer voorspoedig: na zijn studie aan de Kleinkunstacademie in Antwerpen werkte Hans begin jaren tachtig als belichtingstechnicus voor onder andere de Belgische acteur Jan Decleir en Boudewijn de Groot.  Samen met Alain Mazijn richtte hij het cabaretduo Circus Stupido op. De eerste (en enige) single van dit duo - 'We gaan' - werd geproduceerd door Bram Vermeulen. Dit liedje wekte de aandacht van muziekuitgever Hans Kusters, die Hans onder zijn hoede nam en in 1983 zijn debuut 'Hans de Booy' (gespeld met een 'y' in plaats van 'ij') uitbracht. En met succes: de singles 'Een vrouw zoals jij', 'Annabel' (misschien wel de eerste Nederlandse minimale electro-hit!) en 'Thuis ben' werden grote hits in zowel Nederland als België.  

Overigens moet de invloed van Boudewijn de Groot en tekstschrijver/journalist Herman Pieter de Boer hierbij niet onderschat worden: De Groot componeerde, en De Boer was verantwoordelijk voor de teksten van 'Annabel' en 'Een vrouw zoals jij' (en herschreef tevens 'Thuis ben').

In 1984 zag het album 'Vermoeden van Vrijheid' het licht, in 1986 gevolgd door 'Ik hou van alle vrouwen'. Hits bleven vervolgens uit, theatertournees waren lang niet zo succesvol als verwacht en toen ook de cd's 'Ca Va Bien' (1987) en  'Geboren vrienden' (1989) flopten, besloot Hans de Booij even een pauze in te lassen, en zich in Antwerpen te bezinnen op zijn toekomst. Als herboren kwam hij in 1990 weer boven water met het album 'Onvervangbaar' - om tot zijn grote teleurstelling te concluderen dat niemand hem eigenlijk had gemist.

Het was het begin van een roerige periode: Hans ging bankroet, raakte verslaafd aan alcohol en (soft)drugs, en werd in 1991 door de Antwerpse politie gearresteerd omdat hij tegen een gebouw stond te plassen. De Booij verzette zich tijdens zijn arrestatie en brak tijdens een schermutseling met de Vlaamse agenten zijn sleutelbeen. Naderhand spande De Booij een rechtszaak aan, die pas in 1994 in zijn voordeel werd beslist.

Na nog een handvol geflopte albums, had hij genoeg van de muziekindustrie en trok De Booij in 1994 naar Aruba en Amerika om daar zeilcruises te organiseren. In 1999 liep Hans 'toevallig' de veertiende Dalai Lama tegen het lijf voor de schouwburg van Antwerpen. Geïnspireerd door diens boodschap van liefde en geweldloosheid, pleitte hij in uiteenlopende talkshows en radioprogramma's vol vuur (en behoorlijk serieus) voor het oprichten van een Ministerie van Liefde. Om zijn ideeën aan de man te brengen, ging Hans langs de deuren om zijn boek 'Het Ministerie van Liefde' aan de man te brengen. Uiteindelijk wist hij 4000 exemplaren te slijten - respect!

Om een lang verhaal kort te maken: de afgelopen jaren nam Hans de Booij regelmatig nieuwe liedjes op, schreef hij zijn autobiografie ('De laatste jaren van onsterfelijkheid'), maakte hij serieus werk van zijn schilderhobby, woonde kortstondig in Oostende en vertrok in 2008 naar Thailand, waar hij op een tropisch eiland ging wonen en samen met producer Hans Vermeulen aan 'Ontsnapt aan een kokosnoot' werkte (2009), en tourde hij eerder dit jaar door Nederland en Vlaanderen.

Maar hij gaat natuurlijk de muziekgeschiedenis in dankzij een trio van hits afkomstig van zijn debuut 'Hans de Booy'. De lp bevat 12 licht depressieve, vaak enigszins wrange en nihilistische liedjes, die bol staan van de vertwijfeling. De teksten zijn prachtig en de nummers hebben de tand des tijds best goed doorstaan - hoewel je wel tegen de karakteristieke stem van Hans de Booij moet kunnen en het oppervlakkige, schrille bedje van typische jaren tachtig elektronica (lees: Oberheim, Minimoog en Synclavier II) niet als problematisch ervaart. Ik moet eerlijk zeggen dat het me niet lukt om in één klap de volle veertig minuten uit te zitten, en volsta met af en toe een handvol nummers (zoals bijvoorbeeld het fraaie 'Sammy', het melancholische 'Een vrouw zoals jij' of 'St. Mère Eglise').  

Platenmaatschappij CNR bracht de lp aanvankelijk uit met elf nummers - 'Annabel' stond er toen nog niet op. Toen het nummer opeens een joekel van een hit werd, werd het razendsnel toegevoegd aan de lp, die prompt een nieuw catalogusnummer kreeg. Maar wat te doen met de hoezen die al waren gedrukt? CNR deed niet moeilijk en gebruikte de buitenhoes van de eerste persing en stopten daar de vinylschijf met 'Annabel' van de tweede oplage in. Op de achterkant van de hoes staat de hit dus niet vermeld.

'Hans de Booy' is opmerkelijk genoeg nooit op cd verschenen. Reden genoeg voor Baby Grandpa om de lp onder het stof vandaan te halen en met een nagenoeg perfecte vinyl-rip op de proppen te komen, inclusief uitstekende scans van de hoes. Luister zelf: 'Hans de Booy' (320 kbps, 95 MB en voor de liefhebbers een WeTransfer-link). Alle eer gaat vanzelfsprekend naar Baby Grandpa!

De kans is overigens klein dat Hans de Booij 'Annabel' ooit nog live ten gehore zal brengen; naar eigen zeggen kan hij dat 'fysiek niet meer aan'.

arnold Zaterdag 19 Juni 2010 at 7:19 pm | | 80s

negentien reacties

Kijk! Dat noem ik nog eens een lekker doorwrocht verhaal. ‘t Leven van Hans leest als een passage uit een avonturenboek. En als bonus dan ook nog een nagenoeg perfecte LP rip; wat wil een mens nog meer? ;-)

Baby Grandpa, (URL) - 21-06-’10 11:14

Wat een mens nog meer wil? Misschien nog een perfecte lp-rip! ;-)

Araglin, - 22-06-’10 12:18

Voor zover ik weet is de eerste cd van Hans de Booy opgenomen bij de mannen van Nova/Peru in de Dordtse High New Street studio. Het “schrille bedje van jaren 80 electronica” is dan ook hoogstwaarschijnlijk (budget) Korg en Roland (met name de SH-101 voor de baslijn) in plaats van high-end Oberheim, Minimoog en Synclavier II. Wie luistert naar de cd Continents van Peru (bijvoorbeeld naar Africa) zal de overeenkomsten horen.

vco1, (URL) - 23-06-’10 14:00

@ vco1: Ik ben geneigd om met je mee te gaan, ware het niet dat deze synths expliciet worden genoemd op de tekstvellen. Of zou dit puur ‘interessant doenerij’ zijn?

Araglin, - 23-06-’10 14:39

Ik lees op mijn exemplaar dat alleen Annabel is opgenomen in de High New Street Studio (alleen een vermelding “synthesizers’) en de rest in Studio ACE in Wilrijk en Studio Reward in Schelle (hierbij worden de Oberheim, Minimoog en Synclavier vermeld en zijn er ook andere muzikanten). Bedankt voor de rip!

Frank, - 24-06-’10 16:14

Ik weet niet waar jullie je informatie vandaan halen, maar de eerste 2 LP’s van Hans zijn al in 1994 samen op één cd uitgebracht.

Huub, - 06-07-’10 19:07

Ik ben en blijf een geflopte flapdrol

Hans, - 30-03-’11 02:57

Gisteren gezien bij DWDD: 100% exit.

Leo, - 30-03-’11 13:50

….maakt me wel nieuwsgierig naar mens Hans de Booy die zichzelf een geflopte flapdrol noemt…..heel jammer al die teleurstelling…en waarom eigenlijk…? Bon courage!

Lara Kroft, - 30-03-’11 14:10

Hans komt in de buurt hier optreden in een voormalig Patronaat. Ben benieuwd. Hij zingt nog goed, voor een flapdrol. ;-)
Je stem is nog niet veranderd hoor, dus ga zo door. En DWDD viel ook ontzettend mee.

Peter, - 02-04-’11 01:40

Als Hans voor mij op 9 april ook “vanavond” wil zingen, de vertaling van “wonderful tonight”, blijf ik ook de komende 28 jaar naar zijn liedjes luisteren. Hij moet dan wel natuurlijk af en toe ook een paar nieuwe maken.

Jacqueline, - 04-04-’11 14:34

Vraag mij naar mijn grote muzikale helden en Hans staat al sinds jaar en dag in mijn persoonlijke top 3. In de auto liggen ook steevast meerdere cd’s van hem (de originele). Voor mijn 40ste verjaardag in 2009 kreeg ik een kaartje voor een theateroptreden in Roosendaal cadeau (mijn echtgenote kent mijn passie voor zijn muziek). Veel te weinig gasten voor een commercieel verantwoord optreden, maar een onvergetelijke avond voor ons, op nog geen drie meter afstand van Hans en zijn vleugel.
Hans, je bent en blijft mijn muzikale Nederlandse held! De nieuwe nummers die je toen bracht, hoop ik echt nog op cd terug te horen!

Raijmond, - 05-04-’11 10:04

Ik was, ben en blijf fan van Hans de Booij!
Ik hoop dat hij blijft optreden. Ik vind het geweldig hem te zien en horen zingen. Net als Raijmond (hierboven), heb ik ook zijn CD’s in mijn auto en luister ze graag.
Mijn dochter heet Annabel, dat zegt genoeg toch? Alleen live zal ik hem dat niet meer horen zingen, jammer, dat was vroeger mijn lievelingsliedje, ik had een cassettebandje met ’100 x’ alleen dat nummer erop.
Gelukkig vind ik een hoop nummers van hem mooi, dus er is nog genoeg om ons op te verheugen met live-concerten.

Hans blijf jezelf, je bent helemaal goed zoals je bent!

Marleen, - 28-04-’11 15:39

Hans zijn debuut is zo ongeveer de meest gedraaide Nederlandstalige plaat uit mijn collectie. Nummers als Soms, Overdoen, Dominique, Niemand weet wanneer het einde komt, Heel even en Sammy sla ik erg hoog aan, daar krijg ik nog steeds geen genoeg van.
Onlangs op een platenbeurs de CD Annabel en andere grote hits gevonden. (een uitgave van HKM uit 1994)
Deze CD bevat zijn complete tweede album en al die mooie nummers van zijn debuut, m.u.v. het nummer Kom naar huis; dat vanwege de totale lengte geschrapt moest worden. Dat tweede album klinkt muzikaal gezien warmer dan het debuut maar dat licht depressieve lijkt er wat af te zijn,m.u.v. de pareltjes Drie dingen en Vanaf nu, waar ik weer een boel plezier aan beleef. En zo staan er nog wel wat tracks op die me aanspreken maar het debuut blijft mooier.
In ieder geval: Hans bedankt voor de prachtige muziek!

Rolf, - 28-04-’11 17:07

ik heb een enorm hart voor hans, hoop dat ik hem ooit kan horen, voor de rest hoop ik ook dat hij mij ooit kan horen:)

honesty, - 03-11-’11 02:18

misschien moet tie een keer met de voice of holland meedoen??

jdd, - 06-12-’11 15:56

Geweldig. Ik ben zo vrij hier een linkje te posten naar een interview van mij met Hans: http://liefdesmarkt.nl/?p=649

Hans heeft nu weer een plaat, diamanten, samen met een rapper . zie youtube,

Renzo, (URL) - 16-01-’12 15:17

Heerlijk dat mensen fan kunnen zijn. Ik denk dat ik zijn debut lp ga kopen want cd’s da’s zo passé. Bij een vinylboer.

Sen, - 30-12-’12 21:44

Wat heerlijk om vandaag eindelijk weer nieuws over (en van) Hans te zien: hij heeft een nummer geschreven om inwoners in het Nederlandse aardbevingsgebied een hart onder de riem te steken. Mooi zo, Hans!
Het viel me namelijk op dat zelfs via Google nog maar verdomd weinig nieuw nieuws over Hans te vinden is; ik check het met regelmaat, omdat ik Hans graag blijf volgen. De laatste keer dat ik hem live in een soloprogramma zag, was in Zaamslag in Zeeland; in een lieflijk voormalig kerkje, waar een brocante is gevestigd trad Hans op voor een handvol inwoners. En voor ons, die speciaal hiervoor uit Driebergen waren gekomen. Met verbazing werden we welkom geheten: zover gereisd om Hans te zien…? Al moest ik ervoor naar Zuid-Frankrijk rijden, dan deed ik het. Heerlijk!
Nu dan eindelijk weer iets van nieuw materiaal. Al is het maar een nummer. Het maakt me toch blij. En het stemt me positief dat Hans nog steeds muziek maakt. Hij verdient uiteraard veel meer aandacht voor zijn mooie muziek dan Nederland hem geeft; op een paar fans in deze ‘rubriek’ na dan. Gelukkig geeft hij nooit op. En wij ook niet, toch!

Raijmond, - 27-03-’18 15:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.