Express yourself

Bijna iedere vrouw heeft 'iets' met Madonna. Dat 'iets' speelt zich af in een parallelle vrouwelijke dimensie. Het heeft iets te maken met vrouwelijke emancipatie, girl power en waardig oud worden, Vrouwen tussen de vijfentwintig en vijftig kijken naar Madonna's videoclips als slangen, gehypnotiseerd door trance-trommels. En dat is niet vanwege de goede muziek of de dramatische kwaliteiten van de clip, maar om te zien hoe ze eruit ziet. Heeft ze wat laten doen? Haar neus! Zijn haar wangen rechtgetrokken? Waar zijn de rimpels op haar voorhoofd? Betrapt!

Het feit dat Madonna nu r&b-muziek zingt en dat het glashelder is dat ze 'iets heeft laten doen', roept bij veel vrouwen existentiële vragen op. Moet ik dat straks ook wat laten doen? Ben ik te oud? Moet ik ook platen van Timbaland gaan kopen? Deze vragen vertalen zich vaak in venijnige opmerkingen: ''Ik vind het een beetje ordinair worden. Hoe ze op haar 52ste over auto's ligt te rollen. Het is gewoon genant.''

Madonna kan wel wat flikken bij de meeste vrouwen, maar het wordt nu wel tijd dat ze volwassen wordt: bijvoorbeeld door een plaat te maken met akoestische gitaarliedjes die handelen over de vragen en twijfels van een vrouw van vijftig. Waardig ouder worden is niet je voorhoofd nog een keer botoxen en met r&b-producers de studio induiken. Waardig ouder worden is vrede sluiten met je vergankelijkheid en spirituele vragen stellen aan de kosmos. Of zoiets.

Het is opmerkelijk dat vrijwel iedereen, en zeker vrouwen, een belangrijk punt lijkt te missen als het om Madonna gaat. Ze opereert al 27 jaar op hoog niveau in de muziekindustrie. Ze heeft met de beste producers uit het vak gewerkt. En ze is door vele watertjes gezwommen. Ze zong jaren-veertig-muziek in 'Dick Tracy', musicalmuziek in 'Don't Cry For Me Argentina', en maakte natuurlijk disco, house en nu r&B. En dat ze daarvan leert, is duidelijk. Haar beste platen maakte ze na haar vijfenveertigste. Kom daar maar eens om in de geschiedenis van de popmuziek.

Als je ervan uitgaat dat ze het leuk vindt om nieuwe dingen te proberen, dan is het logisch dat ze met iemand als Timbaland werkt. Dat is de hitmachine van vandaag. R&b is de popmuziek van vandaag. Flair, herrie en jatwerk. Het is misschien logischer voor een vrouw van 52 om naar Randy Newman te luisteren, maar als je al bijna drie decennia op hoog niveau in de muziekwereld werkt, is het logisch dat je muzieksmaak zich anders ontwikkelt dan bij een vrouw die een webwinkel begint en feestvlaggetjes maakt op een naaimachine.

Als je erover nadenkt is het logisch dat ze geïnteresseerd is het in werk van bijvoorbeeld Timbaland en de jongens van N.E.R.D. Wij [Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's] bezochten ooit Esquivel, de Mexicaanse bigbandbandleider die toen eind zeventig was. Zijn heupen deden het niet meer en hij lag de hele dag MTV Latino te kijken. Hij vond het machtig interessant wat de moderne producers allemaal uitvogelden. En geen woord over slechte kwaliteit of platheid. Hij luisterde naar de vondsten en zocht de inspiratie.

Hoewel het misschien ook een beetje haar eigen schuld is, is het eigenlijk shockerend dat nooit iemand geïnteresseerd lijkt in Madonna's kennis van de muziek en de muziekindustrie. Het gaat in interviews vooral over vrouwendingen of de Kabbalah. Met Timbaland heeft ze ongetwijfeld wél hele leuke en inspirerende gesprekken over muziek gehad. Tot de slappe lach aan toe. En zeker weten dat Timbaland Madonna nu een veel leukere vrouw vindt dan de strakke Madonna die ze was in de jaren tachtig. En zeker weten dat dat niets met plastische chirurgie en botox te maken heeft. Misschien moet je wel een man zijn om te begrijpen wat feminisme en girl power is.

Uit het helaas opgeheven poptijdschrift Wah Wah no. 11/2008, door Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's. Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Oudere nummers tik je op de kop bij De Slegte of bijvoorbeeld Boekwinkeltjes.

arnold Donderdag 17 Februari 2011 at 12:29 am | | gastbijdrage, overpeinzing

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.