Knusgeluiden

[Gastbijdrage door vriendin Eva] Daar zat ik dan, bij de cursus mindfulness. Tien minuten voor het raam naar buiten te staren. Opdracht: neem waar wat je ziet, zonder erover te oordelen. En als je dan toch een oordeel bij jezelf opmerkt, kijk er dan naar en accepteer het gewoon.

Dat bleek toch knap lastig. Na een paar minuten gluurde ik al steels uit mijn ooghoeken naar mijn medecursisten, en begon ik me te verliezen in heerlijke dagdromen, plannen en willekeurige gedachten. Allemaal heel begrijpelijk volgens meneer Kabat-Zinn die de mindfulness uitvond, maar we moeten leren onze aandacht steeds weer liefdevol terug te leiden naar de essentie. Tijdens de cursus en in het leven.
Pfff.

De daaropvolgende bijeenkomst kwam de opdracht om geluiden om ons heen waar te nemen met onze volle aandacht. Dit keer zat ik met gesloten ogen heerlijk te genieten van voorbijdenderende bussen, spelende kinderen, vogels, geklus, gepraat en gelach. Het deed me namelijk denken aan iets wat ik zelf ook al vaak doe als ik in bed lig. Iemand vertelde me ooit dat zij de geluiden die ze hoort als ze ’s avonds in bed ligt, ‘knusgeluiden’ noemt. Het tikken van de verwarming, verkeer, gerommel van de buren. Van die geluidjes die je het gevoel geven thuis te zijn. Maar je hoeft er niks mee. Ze omringen je als een paar warme armen, waar je heerlijk in kunt wegdoezelen.

Deze opdracht was dan ook zeer aan mij besteed. Ik zou nu nog een boom kunnen gaan opzetten over de ongetwijfeld interessante verschillen tussen visueel en auditief ingestelde mensen, maar dat laat ik maar achterwege. We bevinden ons hier immers op het muziekweblog Araglin.nl, en niet op de website van Psychologie Magazine.

Enfin.

Natuurlijk dacht ik dat ik de enige was met zulke vreemde (bed)gewoonten. En aangezien de mens zich graag onder soort- dan wel lotgenoten schaart, was ik dan ook aangenaam verrast toen vriend Arnold (beter bekend als Araglin zelf) laatst thuiskwam met een bijzondere cd. Nu gebeurt dat wel vaker, maar deze was van een andere categorie dan de meeste andere cd’s uit Araglins collectie die ik als bijzonder zou aanduiden. Het waren knusgeluiden! Zomaar-geluiden, zoals langskomende treinen, wandelende mensen, spelende kinderen, beierende kerkklokken, winkelgeluiden, flarden van overleg tussen buren, verwaaide radioklanken. En dat alles met elkaar verweven als een kabbelend klanktapijt met hier en daar een wat opvallender geweefd stuk. Ik liet me neer op de bank en liet de geluiden over me heen spoelen.

De geluiden zijn opgenomen in de Utrechtse wijk Lombok in 2000 [noot van Araglin zelf: klik hier om te luisteren, 320 kbps, 60 MB]. De makers willen je meenemen op een wandeling door deze multiculturele wijk met de geluiden als momentopname (overigens vallen er opvallend weinig multiculturele geluiden te bespeuren). In 1950, maar ook in 2050, zal de wijk heel anders geklonken hebben en klinken, is de gedachte.

Uitgangspunt is dat ons gehoorveld veel breder is dan het gezichtsveld. Naar de wijk luisteren geeft dus een diepere, bredere en in ieder geval andere beleving dan er alleen naar te kijken. En dat is denk ik ook precies wat mij zo boeit in het luisteren naar ‘dingen’. Het is tegelijkertijd ongrijpbaar en vertrouwd. En luisterend naar iets ontstaat er ruimte: voor interpretatie, nieuwe invalshoeken, gedachten, fantasie. Een decor dat steeds weer wisselt, en nooit verveelt.

Voor wie ook geboeid is door de geluiden die ons omringen; ik kreeg van Hans nog deze tip: Soundcities. Knusgeluiden van over de hele wereld!

[Dit is een gastbijdrage, geschreven door vriendin Eva]

arnold Zondag 03 April 2011 at 1:55 pm | | interessant, gastbijdrage
Gebruikte Tags: , ,

twee reacties

probeer in dat geval ook eens “The Silent Watcher” van de Britse musicus Pascal Savey (www.pascalsavey.com)

Bert Strolenberg/SonicImmersion.org, (URL) - 05-04-’11 12:06

@Bert: dank voor de tip!

Vriendin Eva, - 05-04-’11 15:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.