100 X 100: Koyaanisqatsi

Bij het zien van mensen op roltrappen, drukke verkeerkruispunten of overvolle winkelstraten, roept er soms een indiaan in mijn oor. Een sonore, donkere stem bromt dan het langgerekte woord 'Koyaanisqatsi'. En als het heel druk is, doemt er voor mijn geestesoor ook het geluid op van een aanzwellend, majestueus orgel.

In de taal van de Hopi-indianen staat 'Koyaanisqatsi' voor 'leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans'. Ik sluit mijn ogen, haal diep adem en roep beelden op van eindeloze vlakten, imposante bergpartijen, vulkanen en opstijgende ruimteschepen. Muziek die leidt tot nieuw inzicht is zeldzaam. Philip Glass maakte het.

[27] Philip Glass - Koyaanisqatsi (1983) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Woensdag 06 Juni 2012 at 12:30 am | | 100x100, klassiek
Gebruikte Tags: , ,

twee reacties

tja, qua fraaie docu valt ie in het straatje van de Imax-producties “Chronos” en “Baraka” + het ieder moment op dvd te verschijnen langverwachtte vervolg “Samsara”, waarbij Michael Stearns in-charge was voor de soundtracks…

Bert Strolenberg, (URL) - 06-06-’12 16:24

Ahja, Michael Stearns. Zijn Encounter – A Journey in the Key of Space is nog altijd een van mijn favorieten; weet je wat, dat wordt mijn volgende 100X100-bijdrage! :-)

Araglin, - 06-06-’12 19:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.