Spacesounds

In sciencefiction-films komen ze weleens voorbij denderen: van die gigantische ruimteschepen die met een donderend motorgeraas door het heelal en langs de meest exotische planeten suizen. In werkelijkheid is het echter (door het ontbreken van zuurstof, geloof ik) doodstil. Dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt in het universum, want wie goed luistert hoort magnetische stormen woelen, satellieten in een baan rond de de aarde allerhande signalen doorsturen, zwarte gaten lagefrequentie ruis uitstoten en de ringen van Saturnus langzaam rondwentelen.

Hoe dat precies klinkt? De fraai vormgegeven site Spacesounds zet het allemaal op een rijtje en biedt een groot aantal fragmenten aan van intrigerende ruimtegeluiden (waarbij vooral de Spacesounds Navigator, waarmee je op reis gaat door het zonnestelsel en inzoomt op bijzondere verschijnselen, erg aardig is). In feite gaat het om een hoop geknetter en geknars, maar als je je bedenkt dat deze geluiden afkomstig zijn van duizenden (en verder) kilometers ver weg in het heelal, wordt het toch heel bijzonder. Tevens vind je op deze site behoorlijk wat NASA-fragmenten (van onder meer de Apollo- en Space Shuttle-missies). Het is dat ik geen ambientmuziek maak, want anders had ik genoeg inspiratie om een paar cd's te vullen.

Als je overigens niets hoort, klik op het groene bolletje. Drop out, tune in!

peter Donderdag 19 Mei 2005 at 10:10 pm | | interessant

twee reacties

Kijk eens aan. Interessant samplemateriaal!

Kratarknathrak, - 19-05-’05 23:49

Geluid in de ruimte? trillingen die zich voortplanten door wat? Vacuum? Pindakaas? Er is geen medium in de ruimte, dus geen geluid.

Timo, - 26-05-’05 18:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.