Peak Oil Alert

Even heel wat anders. Stel je voor: de wereldproductie van olie bereikt binnen nu en tien jaar haar piek. De olie-schaarste zorgt voor paniek, en legt grote druk op de wereldeconomie. Brandstof voor voertuigen wordt onbetaalbaar en er ontstaat een strijd rond de schaarse, overgebleven reserves... Het scenario van een deprimerende sciencefiction-film? Helaas, ik ben bang dit de realiteit voor de komende jaren wordt. Dit scenario gaat ook wel door het leven als het 'Peak Oil Alert'. John Meilink heeft alles overzichtelijk op een rijtje gezet en somt het ene na het andere zwaarmoedige feit op.

Ik dacht eerst te maken te hebben met een paniekzaaiende doemdenker die overal samenzweringen vermoedt, maar nadat ik zijn site eens aandachtig had doorgenomen, sloeg de schrik me om het hart. Meilink beschrijft overtuigend, nuchter en met kennis van zaken wat de gevaren en risico's zijn van onze op olie gebaseerde economie en welke stappen we nu dienen te ondernemen voor het te laat is. Nu ben ik altijd wel geneigd dergelijke verhalen met de nodige korrels zout te nemen, maar als zelfs een miniem gedeelte van wat Meilink schrijft bewaarheid wordt, zou dat al betekenen dat we afstevenen op een ramp van ongekende proporties.

Ik wil wel eens horen wat anderen (heren politici?) van het 'Peak Oil Alert'-scenario vinden; vooralsnog geef ik John Meilink het voordeel van de twijfel. (via Baby Grandpa)

peter Vrijdag 03 Juni 2005 at 01:01 am | | overig

vier reacties

Ik ga deze site wat verder promoten, want ik denk dat dit een waarschijnlijk scenario is. Ik beraad me al op plannen. Ik heb genoeg kennis van natuurkunde en geologie om het probleem te zien. Doorgelinkt aan die site vind je overigens ook een anonieme brief van een geoloog werkzaam in de olieindustrie die stelt dat de piek al achter ons ligt. Gezien de geschetste situatie, vrees ik dat dat waar is.

Kratarknathrak, - 03-06-’05 13:49

De piek ligt gelukkig nog niet achter ons. We zitten wellicht alwel op het plateau (constante productie bovenop de piek) Waarschijnlijk gaat het nog een paar jaar enigzins “goed” (in vergelijking met wanneer de afname werkelijk begint). De echte afname in aanbod is te verwachten over een paar jaar. Mits je in het scenario voor 2010 gelooft. Maargoed voor hetzelfde geld heb ik ongelijk en zitten we nog wat langer in de “business as usual” schip.

Wacht maar even tot het einde van het jaar. De prijs zal wel eens vrij hoog kunnen worden…… (dat betekent overigens niet dat de piek er dan is maar dat er gewoon niet genoeg meer gepompt kan worden om aan de vraag te voldoen —> hogere prijzen).

Rembrandt, - 05-06-’05 17:43

De piek ligt gelukkig nog voor ons
als er hogere prijzen komen is het niet goed
doe de groeten aan beek hahah later

lars corman, (E-mail ) - 29-05-’06 15:16

De piek zit in mn broek en gaat zeker nog steigen met constante productie.
ik geloof dat de pi(e)k wel achter ons ligt in 2010.

de piek gaat zeker nog niet stoppen met pompen dus de prijzen zullen ook zeker niet stijgen.

ik hoop u hiermee voldoende ingelicht te hebben.

Laters!

gijs nelis, (E-mail ) - 29-05-’06 15:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.