Beethoven

Afgelopen zondag is BBC Radio 3 gestart met The Beethoven Experience. De hele week staat in het teken van Ludwig van Beethoven, een van de grootste componisten die ooit heeft geleefd. Zelf reserveer ik deze titel overigens voor Mozart, terwijl anderen Bach beschouwen als De Gigant, maar hoe het ook zij, de komende week wordt er op BBC Radio 3 alleen maar muziek van Beethoven uitgezonden, afgewisseld met portretten, en uiteenzettingen over de historische context waarin je zijn werken moet plaatsen. Als kers op de taart speelt het BBC Philharmonic onder leiding van Gianandrea Noseda om de zoveel dagen een symfonie van Beethoven.

Leuk initiatief natuurlijk, maar ik heb geen radio en al helemaal geen BBC Radio 3. De BBC zou de BBC niet zijn als er geen geweldige website in het leven is geroepen, met een schat aan Beethoven-wetenswaardigheden, van serieuze informatie (waarbij de nodige deskundigen van stal zijn gehaald) tot een heuse Beethoven-quiz. Het leuke is dat de gespeelde symfonieën een dag later online staan en een week lang gratis te downloaden zijn. Zo staan bijvoorbeeld vandaag Symfonie 1 en 3 op het programma (128 kbps, respectievelijk 28 en 50 MB). Nu ben ik geen deskundige op het gebied van klassieke muziek, maar deze uitvoeringen klinken toch wel erg goed.

De derde symfonie van Beethoven (oftewel de 'Sinfonica Eroica') is een onbetwist meesterwerk. Oorspronkelijk wilde Beethoven deze symfonie wijden aan Napoleon Bonaparte, maar toen hij hoorde dat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, ontstak hij in woede en schreeuwde: 'Is ook hij maar een gewoon mens? Nu zal ook hij alle rechten van de mens vertrappen en alleen zijn eigen ambities najagen. Hij zal een tiran worden!' Beethoven verscheurde het titelblad van zijn symfonie en begon mokkend zijn derde symfonie te herschrijven...

Admin Maandag 06 Juni 2005 at 11:52 pm | | sponstijd

drie reacties

Mozart de grootste componist ooit geleefd? Ik vrees dat ik u de volgende keer aan de oren ga trekken, waarde Araglin, want zelfs tijdgenoot Josef Willibald Gluck kon betere deuntjes componeren dat dat suffe gepiep van Mozart.
Wat de grootste componist betreft, dan noem ik mijn rijtje:
Dmitri Schostakovich. Steve Reich, Richard Wagner, Richard Strauss, Ergard Varese, Arnols Schoenberg, John Adams en Frank Zappa (natuurlijk).

Mozart. pfffft

:)

Kratarknathrak, - 07-06-’05 04:37

Het zijn wel allemaal vrij ‘zwaar’ klinkende kandidaten, Krat. Ik hou het liever bij het luchtige werk van Wolfje…

Araglin, - 07-06-’05 11:38

Ik vrees dat de mens die “Mozart pfffft” schrijft, de muziek van W. A. Mozart toch niet heel goed kent. Liefhebber van klassieke muziek (“klassiek” als algemene term, niet enkel de periode) ben ik zowat 45 jaar. Ik noem enkele werken van Mozart die toch wel meesterwerken zijn: De symfonieën 39 – 40 – 41 (Jupiter) – het Requiem – de 4 hoornconcerti – de Posthoornserenade – het klarinetconcerto – het 23ste, 25ste en 27ste pianoconcerto… en dan had ik het nog niet over zijn opera’s. Ook ik luister naar Dmtri Chostakovitch (bv 8ste symfonie en Vioolconcerti) Richard Strauss, Gustav Mahler,(1ste en 3de symfonie enz…Natuurlijk gaat het hier ook over smaak. Ik hoor Arnold Schoenberg niet graag, maar zal nooit zeggen “Schoenberg pfffft”.Tijdens mijn leven, heb ik reeds zeerr veel naar muziek geluisterd, en als autodidact via naslagwerken, en ook wel cursussen, mijn kennis steeds bijgewerkt, dus ik weet echt wel wat af van muziek. Let wel: het is geenszins mijn bedoeling, naar de schrijver waarop ik reageer een steen te werpen zeker niet!!uiteraard kan men over smaak niet redetwisten. Aan de onbeknde schrijver: mijn beste groeten.

Leonard.

Leonard depoorter, - 12-07-’07 23:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.