Cactus World News

Ik was zojuist een beetje aan het rommelen in mijn cd-verzameling en stuitte op het langvergeten debuut van de Ierse band Cactus World News. Inderdaad, een groep die alleen nog bekend is bij een klein groepje fans en alweer enige tijd in de rockhemel vertoeft. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen, want ik snap nog steeds niet waarom Cactus World News nooit is doorgebroken en net zo bekend is geworden als bijvoorbeeld U2, Echo and the Bunnymen of The Cult.

De groep werd begin jaren tachtig opgericht in Dublin door zanger Eoin McEvoy en gitaris Frank Kearns. In 1985 stuurde McEvoy een demo naar U2-zanger Bono, die Cactus World News prompt in de studio neerzette en de band het mini-album 'The Bridge' liet opnemen. In 1986 verscheen het debuut 'Urban Beaches', een ijzersterk album dat sterk aan het vroege werk van U2 doet denken, met  gepassioneerde zang van McEvoy, energieke gitaarriffjes van Kearns, en een handvol rocksongs die niet zouden misstaan in een groot stadion. Platenlabel MCA Records verwachtte erg veel van Cactus World News, maar hoewel er talloze lovende kritieken verschenen, bleef de doorbraak uit. In 1989 zou het tweede album 'No Shelter' moeten verschijnen, maar MCA-directie had zo weinig vertrouwen in de band, dat de release, vlak voordat het naar de winkels verscheept zou worden, geschrapt werd. Korte tijd later gaf de band te kennen ermee op te houden. Kopieën van 'No Shelter' schijnen overigens op internet rond te slingeren, maar ik heb ze nog niet kunnen lokaliseren.

Hoe het ook zij, het debuut 'Urban Beaches' mag dan wel behoorlijk als U2 klinken en wellicht een ietsiepietsie gedateerd overkomen, de meeste tracks (zoals het rockende 'The Bridge' en 'Years Later') staan als een huis, en ik ben heel benieuwd  hoe de volgende albums van Cactus World News geklonken zouden hebben. Volgens geruchten werkt de groep aan nieuw materiaal - maar ja, dat schijnen ze al tien jaar te doen, dus echt schot zit er niet in de zaak... 'Urban Beaches' vind je hier (zolang de voorraad strekt).

peter Woensdag 08 Juni 2005 at 11:51 pm | | flashback

drie reacties

Go to http://www.cactusworldnews.com om de tweede album ‘No Shelter’ to kopen plus bonus stuff – vond het vorige week

Patrick Harte, (E-mail ) - 05-07-’06 13:18

Hoi Araglin,
Ken eigenlijk maar 1 nummer van deze band en dat is The Bridge.
Ben eigenlijk benieuwd wie de songwriters zijn, maar die info is op internet niet te vinden. Staat het op de CD? Graag lees ik je reaktie.

Hans Koelemij, - 12-06-’12 00:26

Hoi Hans! Bij de nummers staat slechts vermeld ‘Cactus World News’, dus helaas kan ik je niet verder helpen…

Araglin, - 17-06-’12 00:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.