Karunesh

Na een paar drukke dagen even onthaasten met wat rustgevende muziek. Ik twijfelde tussen Medwyn Goodall en Karunesh, en de keuze is uiteindelijk gevallen op laatstgenoemde. Karuneh (oftewel de 49-jarige Duitser Bruno Reuter) maakt fijne new age, met flink wat wereldmuziek- en lounge-invloeden. Zijn levensverhaal klinkt als een op ware feiten gebaseerde RTL 4-film: in zijn studententijd raakte Reuter betrokken bij een ernstig motorongeluk, en balanceerde op het randje van de dood. Tijdens zijn herstel begon hij zich te interesseren in Oosterse religies, esoterische tradities, yoga en meditatie. Op 23-jarige leeftijd trok hij enkele maanden door India, en kwam in contact met Bhagwan. Reuter raakte dermate geïnspireerd door deze spiritueel leider (die hem ook de naam Karunesh gaf), dat hij zich aansloot bij zijn commune.

Eenmaal teruggekeerd in Duitsland leefde hij een aantal jaren in een Bhagwan-gemeenschap in Hamburg. Daar ontdekte hij de mogelijkheden van de synthesizer, en begon hij met het componeren van new age-muziek. In 1987 verschenen zijn eerste twee albums 'Sounds of the Heart' en 'Colours of Light' op het Nightingale-label. Fijne rustgevende albums, waarbij vooral de gelaagdheid van de muziek opvalt; Karunesh weeft meerdere melodielijnen door elkaar en schuwt gelukkig ook de wat meer uptempo tracks niet. De albums die zouden volgen (zoals 'Sky's Beyond' en 'Heart Chakra Meditation') werden steeds rustiger en meditatiever van aard (waarbij onder meer de nodige klankschalen van zolder werden gehaald), totdat in 1995 'Secrets of Life' verscheen. Karunesh woonde inmiddels al vier jaar op het Hawaiiaanse eiland Maui en zijn muziek klonk opeens loungy en best wel hip. De instrumentatie was flink uitgebreid en Karunesh' muziek werd ontdekt door een nieuwe generatie dankzij zijn medewerking aan onder meer de Buddha Bar-compilatieserie.

Met grote regelmaat verschenen nieuwe albums (waaronder 'Nirvana Cafe', 'Zen Breakfast' en 'Global Spirit') waarop Karunesh zijn sound perfectioneerde en een brug sloeg tussen pure new age, lounge en dance. Luister naar de openingstrack van zijn vorig jaar verschenen cd 'Beyond Heaven': 'Endless Skies'.

peter Donderdag 09 Juni 2005 at 11:03 pm | | bio-en-review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.