Monteverdi Kamerkoor

Vriendin Eva zingt bij het Monteverdi Kamerkoor Utrecht en dit weekend gaat het hele gezelschap op tournee. Een kleintje weliswaar, maar de eerste schreden naar wereldheerschappij zijn gezet. Zaterdagavond (11 juni) is het Monteverdi Kamerkoor te bewonderen in de Oude Kerk te Soest en een dag later in het Benedictijnenklooster in Borkel en Schaft (Noord-Brabant), in het kader van de concertserie van De Achelse Kluis. Op het programma staat de 'Selva Morale e Spirituale'(1641), een verzameling geestelijke composities waarin Claudio Monteverdi zijn compositorisch kunnen in volle glorie tentoonspreidt. Zowel de strenge composities in de zogeheten Prima Pratica (de 'oude' stijl van componeren, die nauw aansloot bij de renaissance) als de vrije, soms zelfs grillige werken in de Seconda Pratica (waarin de expressieve verbeelding van de tekst centraal stond) komen voorbij. Het koor wordt begeleid door theorbe (een soort genetisch gemanipuleerde superluit) en een speciaal voor de muziek van Monteverdi gebouwd kistorgel.

Nou, da's leuk toch? Claudio Monteverdi (1567-1643) leefde overigens tijdens het hoogtepunt van de Italiaanse Renaissance. Hij ging de geschiedenis in als de man die het madrigaal van een modern jasje voorzag. Een madrigaal is een muziekstuk voor minstens drie stemmen, meestal zonder begeleiding. Monteverdi voegde er toegankelijke melodielijnen en instrumentale begeleiding aan toe. Verder sleutelde hij aan de opera, en maakte de weg vrij voor de barok (met als belangrijkste vertegenwoordiger Antonio Vivaldi).

peter Zaterdag 11 Juni 2005 at 4:35 pm | | concerten

vier reacties

En hoe waren de uitvoeringen?

Ruben, - 14-06-’05 09:14

Prachtig! Je hebt echt wat gemist! Balsem voor de ziel, zou Eva zeggen… ;-) Volgende keer komen jullie toch ook?

Araglin, - 14-06-’05 10:34

Absoluut, laat maar weten wanneer er weer een uitvoering is, dan tuffen we daar heen.

Ruben, - 14-06-’05 19:49

bedankt

anoniem, - 28-05-’06 09:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.