Neofolk

De website Neo-Form.de is geheel gewijd aan neofolk en industrial. Op de site vind je een groot aantal (Duitstalige) interviews, artikelen en een actief forum. Leuk natuurlijk, maar het leukste is de gratis verzamel-cd die sinds kort online staat, het 17 tracks tellende 'Neo-form 1'. Op deze compilatie zijn (in het genre) bekende namen te vinden als HERR, Volksweerbaarheid (allebei uit Nederland), Von Thronstahl en Cawatana. Het is een fikse download (90 MB, 192 kbps), die zeker de moeite waard is als je eens wat anders wilt horen. En om het pakket helemaal compleet te maken: het cd-hoesje is in hoge resolutie te downloaden.

En voor degenen die nog nooit van neofolk hebben gehoord: neofolk is ontstaan uit de new wave en industrial scene van de vroege jaren tachtig, en maakte aanvankelijk naam als 'apocalyptic folk'. De term 'folk' heeft weinig te maken met de muziek van protestzangeres als Bob Dylan of de zweverige muziek van Clannad. Apocalyptic folk (een term die later vervangen zou worden door 'neofolk') grijpt terug op de Angelsaksische folkloristische muziek waarbij een belangrijke plaats is weggelegd voor akoestische instrumenten. Het minimalisme van het instrumentarium zorgt ervoor dat de nadruk komt te liggen op de zang en de songteksten. Het gebruik van synthesizers, samples en instrumenten als klokken en trommels geeft het geheel een donker en apocalyptisch randje.

Ruwweg zijn er twee thema's te onderscheiden die voortdurend terugkomen in de songteksten: de esthetisering van strijd en oorlog, en een weemoedig verlangen naar lang vervlogen heidense en paganistische tijden. Dit uit zich op verschillende manieren. Bands als Von Thronstahl en A Challenge of Honour maken bombastische, masculiene muziek, vol tromgeroffel, samples en industri?le soundscapes. Daarentegen klinkt de muziek van bijvoorbeeld Forseti, Of the Wand and the Moon en Sonne Hagal bijna lieflijk. De 'Neo-form 1'-sampler is een aardige kennismaking met het genre.

peter Zaterdag 11 Juni 2005 at 4:54 pm | | sponstijd

drie reacties

Heel erg bedankt lieve Arnold voor dit stukje lekkere muziek, het is een uitstekende goedmaker voor het feit dat ik vanavond niet bij the War of Roses aanwezig kan zijn.
Dikke kus van Erica

Erica, (E-mail ) - 11-06-’05 22:26

Hallo daar, ik ben benieuwd hoe die cd klinkt want ik heb hem nog niet kunnen downloaden. Via google kwam ik op jouw site, maar weet jij er misschien meer van af? verscheidene anderen zitten ook met het niet-kunnen-downloaden-van-de-cd-probleem.
Beschouw dit bericht maar als onverstuurd als je me verder niet denkt te kunnen helpen.
mail alstublieft indien je er wel iets van weet!
groet, claer

claer, (E-mail ) - 19-06-’05 20:04

Via de downloadlink in mijn stukje beland je op een overzichtspagina, met links- en rechtsboven Download1 en Download2 here. Dit zijn zipbestanden met daarin de tracks. Eenvoudiger kan ik het niet maken. Succes!

Araglin, - 19-06-’05 21:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.