Laura Cantrell

Countrymuziek is nog steeds een ondergeschoven kindje in Nederland. Over Americana en alt.country is genoeg te vinden, maar informatie over rechttoe rechtaan country moet je met een vergrootglas zoeken (als iemand nog een goede Nederlanse site weet, let me know!). Jammer, want ik krijg soms een beetje het gevoel behoorlijk achter de feiten aan te lopen. Zo brengt Laura Cantrell al sinds 2000 cd's uit, en pas sinds begin deze week ben ik haar op het spoor gekomen. Beter laat dan nooit, want Cantrell maakt fijne muziek, die je met een beetje proppen in het hokje 'neo-traditionalist country' kunt plaatsen: sobere liedjes, met spaarzame instrumentatie en een licht feministische inslag - Mart Smeets zou er dol op zijn.

Grappig is dat Cantrell eigenlijk geen zangeres wilde worden; ze studeerde rechten en boekhouden, en werkte als Vice President of Equity Research (geen idee wat dat inhoudt overigens) bij de Bank of Amerika in New York. Maar ja, als je bent opgegroeid in Nashville ontkom je er niet aan om muziek te gaan maken. In 2000 verscheen haar debuut 'Not the Tremblin' Kind', dat op lovende kritieken kon rekenen. Wijlen John Peel noemde het album zelfs 'my favorite record from the last ten years, and possibly my life'. Twee jaar later zag 'When the Roses Bloom Again' het licht (dat een wat gepolijster geluid liet horen), en eind deze maand moet 'Humming by the Flowered Vine' in de winkels liggen.

Je moet de muziek van Laura Cantrell wel met mate tot je nemen heb ik gemerkt. Cantrell heeft een lijzige, ietwat zeurderige stem met een beperkt bereik (een stem als het gezicht van Jerney Kaagman dat ook altijd in dezelfde stand staat) en dat gaat op den duur op de zenuwen werken. Gelukkig duren die country-cd's nooit zo heel erg lang. Luister naar het titelnummer van haar debuut 'Not the Tremblin' Kind'.

peter Dinsdag 14 Juni 2005 at 10:20 pm | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.