Allan Tannenbaum

Even een kort logje tussendoor. Collega L-rs kwam op de proppen met een aantal fotogalerieën van kunstenaar en fotograaf Allan Tannenbaum, bekend geworden als dé chroniqueur van de jaren zeventig. Enige tijd geleden verscheen zijn fotoboek 'New York in the 70s', waarin talloze prachtige foto's zijn te vinden. In de jaren zeventig vormde New York een thuishaven voor allerhande kunstenaars en creatieve geesten. Temidden van de oliecrisis, de Vietnam-oorlog en de laatste naweeën van de flower power, ontwikkelde zich in New York een bruisend kunstenaarsklimaat; pop art effende de weg voor performance art, disco maakte korte metten met de traditionele rock (en integreerde bovendien elementen uit de glamrock) en de seksuele revolutie bereikte haar hoogtepunt.

Tjonge, het lijkt wel alsof ik er verstand van heb. In ieder geval: een groot aantal van Tannenbaums foto's zijn online te bewonderen, waarbij natuurlijk vooral de muziekfoto's (en check ook deze gallerie) zeer aan te bevelen zijn. Prachtige portretten van bijvoorbeeld een zeer jonge Bruce Springsteen, Bob Marley en Blondie. De foto's van het New Yorkse nachtleven (met onder andere Klaus Nomi!) en showbusiness-figuren (vooral veel acteurs die later zouden uitgroeien tot wereldsterren) zijn eveneens een feest der herkenning. Ik snap alleen niet zo goed waar alles nu precies heen linkt, want je wordt heen en weer geslingerd tussen diverse sites (waaronder die van de Soho Weekly News, waar Tannenbaum ook voor fotografeerde). Oogsnoep!

peter Woensdag 15 Juni 2005 at 4:40 pm | | flashback

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.