Dream Theater

Voor het nieuwe album van Dream Theater ben ik eens even goed gaan zitten. De ervaring leert dat de groep meestal niet al te toegankelijke progmetal-albums aflevert, en terwijl ik 'Octavarium' in de cd-speler schoof, bereidde ik me inwendig voor op een epische orkaan van tempowisselingen, gitaarsolo's en de hoge uithalen van zanger James LaBrie. De eerste track 'The root of all evil' hakt er lekker in, met stuwende gitaarriffs en zo halverwege een bescheiden uitbarsting van soleergeweld.

Goh, dacht ik, dat valt me alleszins mee. Het tweede nummer ''The answer lies within'  is een vrij standaard ballad, waaraan alles klopt: het piano-intro, de aanzwellende drums, akoestische gitaren en een rustig, bijna verstilde outtro. Vervolgens is het weer rocken geblazen met 'These walls' en als ook track vier 'I walk beside you' erg prettig uit de speakers knalt (ik bespeur zelfs een U2-echo in dit nummer) ben ik om. Natuurlijk is er wel de nodige krachtpatserij te horen op 'Octavarium' (zoals in het ruim tien minuten durende 'Sacrificed Sons'), daar staat Dream Theater nu eenmaal bekend om en als ze het ietwat in de hand weten te houden, kan ik zelfs de priegelige keyboardsolo's van Joran Rudess waarderen in het epische titelnummer van 24 minuten (waarbij heen en weer gezwalkt wordt tussen Pink Floyd en Black Sabbath).

Het merendeel van de acht tracks duurt echter zo'n zeven/acht minuten en zijn verrassend compact en toegankelijk - Dream Theater-haiku's, als het ware. Nu heeft Dream Theater natuurlijk al talloze fans, maar met 'Octavarium' zou de groep er wel eens een heleboel bij kunnen krijgen.

peter Donderdag 16 Juni 2005 at 10:40 pm | | review

drie reacties

Ik hield mijn hart vast na het tegenvallen van het vorige album Train of thought, maar met Octavarium kwam alles goed ! Heerlijk album ! In oktober weer in de HMH, 2 avonden achter elkaar.

roel, (E-mail ) (URL) - 22-06-’05 16:42

The must see site about online poker is http://online-poker-online.org/

online poker, (E-mail ) (URL) - 19-11-’05 10:27

Now+get+http%3A%2F%2Fwww%2Ephentermine%2Dovernight%2Ecom%2F+Phentermine+http%3A%2F%2Fwww%2Echeap%2Dadipex%2Enet%2F+Adipex+http%3A%2F%2Fwww%2Ephentermine%2Dpharmacy%2Enet%2F+Phentermine+http%3A%2F%2Fwww%2Eadipex%2Dmed%2Ecom%2F+Adipex+and+http%3A%2F%2Fwww%2Ebuy%2Dhoodia%2Dgordonii%2Enet%2F+hoodia+online%2E

Phentermine+side+effects, - 01-12-’05 14:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.