Podcasting

Podcasting is de nieuwe internet-evolutie, hoorde ik Francisco van Jole enkele weken geleden zeggen in Radio Online. Nou nou, dat valt ook wel mee, dacht ik bij mezelf. Podcasting is simpelweg het online zetten van een zelfgemaakte internetradio-uitzending. Nu is het natuurlijk niet zo heel bijzonder dat je zelf een radioprogramma in elkaar sleutelt, de nieuwigheid zit 'm in het feit dat mensen de uitzending kunnen downloaden en beluisteren via hun pc of mp3-speler. Tevens is het mogelijk je op een dergelijke 'podfeed' te abonneren, zodat je automatisch alle nieuwe uitzendingen binnenhaalt. 

En net zoals bij de piratenzenders van vroeger (of de weblogs van nu) zit er een hoop kaf tussen het koren. Het merendeel van de podcasts is gewoonweg niet om aan te horen - de meeste podcasters zijn slechts aan het audio-loggen. Ik heb er nu enkele beluisterd en steevast vroeg ik me na een minuut af: waarom luister ik hiernaar? Zo had iemand een podcast gewijd aan een feestje waar hij aanwezig was. Niet alleen verstond ik er door het geroezemoes geen reet van, het interesseerde me allemaal geen moer. Iemand anders speelde voor dj en praatte plaatjes aan elkaar - eveneens niet bijzonder boeiend.

Ik heb al een jaar of zes geen radio in huis en mis het ding geen seconde. Als ik af en toe eens een live radiostream beluister, stoor ik me vrij snel aan de zinloze file-informatie (ik heb geen auto), de commercials en de flauwe grapjes van de dj's. Dankzij breedbandinternet is nu juist dat element van radio overbodig geworden; als een nummer me niet bevalt, zet ik iets anders op, of zoek ik een ander internetstation. Podcast is in mijn ogen niet meer dan een hype, mede veroorzaakt door zijn naam - die alweer aan het overwaaien is. Daar komt nog bij dat de Buma/Stemra podcasters op het spoor is gekomen, en broedt op een manier om gemiste royalty-inkomsten alsnog te innen. Wat wél een interessante toepassing van podcasting zou kunnen zijn, is bijvoorbeeld een gesproken rondleiding door een museum of een stad, die je op je gemak van te voren kunt downloaden.

En als ik een voorschot op de toekomst mag nemen: ik denk dat er ooit een dag komt dat draadloos internet de gewoonste zaak ter wereld wordt. Je loopt op straat met je mp3-speler die automatisch een leuke Shoutcast- of Last.fm-feed oppikt op basis van je muziekprofiel. Dat zou pas handig zijn!

PS: overdrijf ik en zijn er wel degelijk leuke podcasts te vinden? Laat een reactie achter!

peter Woensdag 22 Juni 2005 at 11:53 pm | | overig

Eén reactie

Ik ben geabonneerd op een stuk of twee BBC-podcasts, in het bijzonder “From our correspondents” waar verslaggevers interessant vertellenn over ‘de achtergrond van het nieuws’. En “Today” van BBC Radio 4, waar de dag in een ruim kwartiertje met de nodige humor wordt samengebald.

Het amateuristische van veel Podcasts zal voor sommigen wel aantrekkelijk zijn, maar de professionals letten inderdaad beter op de verstaanbaarheid, volume (Podcasts zijn nogal eens wisselend in geluidssterkte) en kwaliteit.

Nou ga ik naar de Media Markt voor een goeie microfoon… ;)

Lars, - 02-07-’05 14:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.