The Bravery

De new wave-revival die een jaar of drie geleden is ingezet, is voorlopig nog niet ten einde. Mij hoor je niet klagen, want ik lust er wel pap van. Zeker als dat groepen als het Amerikaanse The Bravery oplevert. Waar bijvoorbeeld Franz Ferdinand en The Killers iets meer gitaar-georiënteerd zijn, gooit de formatie rond zanger Sam Endicott het over een dansbare boeg. Al direct is duidelijk waar de leden van The Bravery de mosterd vandaan hebben gehaald: de invloeden van New Order, Duran Duran, The Cure en The Smiths liggen er duimendik bovenop. En zo zien ze er ook uit: zwarte kleding, make-up... Endicott klinkt als een kruising tussen The Strokes-zanger Julian Casablancas en Robert Smith (de track 'Give in' past zo op een willekeurig The Cure-album) - niet bijster origineel dus, maar als je op zoek bent naar iets vernieuwends, ben je bij The Bravery aan het verkeerde adres.

Hun enige maanden geleden verschenen debuut opent met 'An honest mistake', dat wordt gedragen door New Order-eske keyboards en pompend je speakers uitknalt. De tracks laveren tussen new wave, punk en Blondie-achtige disco (zoals 'Public Service Announcement'). Inderdaad, bij elk nummer denk je wel: hee, dat klinkt als [vul naam in van een artiest uit de jaren tachtig]. Het pleit voor The Bravery dat hun debuut homogeen overkomt, en niet als een ratjetoe van stijlen en invloeden. Vrijwel nergens wordt het gaspedaal losgelaten en in elk nummer vind je wel een fijn basloopje en stuwende drums. Zoals gezegd niet origineel, wel erg lekker! Op hun officiële site kun je wat fragmenten beluisteren en de clips bekijken van 'An honest mistake' en 'Fearless'. Download, ter kennismaking, 'An honest mistake' (320 kbps) via Rapidshare.

peter Donderdag 23 Juni 2005 at 2:00 pm | | review

Eén reactie

Die CD is heel goed. Wel wat aan de korte kant (net geen 38 minuten).

Kratarknathrak, - 23-06-’05 14:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.