Billy Corgan

Tegelijk met de lancering van zijn eerste solo-album maakte Billy Corgan vorige week via een paginagrote advertentie in The Chicago Tribune bekend zijn vroegere groep The Smashing Pumpkins maar wat graag nieuw leven in te willen blazen: ''Ik wil mijn band en mijn dromen terug", aldus Corgan. Een nogal vreemde aankondiging als je net je eerste album uitbrengt. Ik denk dan ook dat Corgan na zijn niet al te succesvolle project Zwan wat media-aandacht probeert te genereren, want een Smashing Pumpkins-reünie lijkt me onwaarschijnlijk, hoewel ik me natuurlijk kan vergissen.

Met 'The Future Embrace' doet Corgan een poging om weer in de eredivisie van de alternatieve rock te belanden. En om gelijk met de deur in huis te vallen: dat zal met dit album niet lukken. 'The Future Embrace' is een uiterst persoonlijk album waarop Corgan al zijn angsten en frustraties van zich af probeert te zingen. Dit resulteert in 12 tracks, die zijn ondergedompeld in broeierige electro-goth synths, drumcomputers en zwaar vervormde gitaren die eindeloos door lijken te zoemen en te vibreren. En natuurlijk de neuzelige, jengelende stem van Corgan.

'The Future Embrace' zou je met een beetje goede wil kunnen beschouwen als het achterneefje van het Pumpkins-album 'Adore', maar dan zonder pakkende liedjes. De nummers kabbelen richtingloos voort zonder kop en staart en alles lijkt vreselijk veel op elkaar. Slechts 'To Love Somebody' komt over als een écht liedje, en dat is nota bene een (middelmatige) Bee Gees-cover. Ik snap waarom Corgan aast op een Pumpkins-reunie, want alleen maakt hij de hooggespannen verwachtingen niet waar en blijkt zijn solo-debuut voornamelijk een erg lange en saaie zit.

peter Woensdag 29 Juni 2005 at 12:02 pm | | review

Eén reactie

Soms vraag ik me af of er nog mensen bestaan die “The Future Embrace” WEL een goed album vinden? Ik heb het album gekocht, 2 weken nadat hij uitkwam in Belgie. Eerst had ik hem op internet geluisterd op http://www.billycorgan.com.. De eerste keer dat ik het luisterde zegde het mij ook niet zo heel veel.
Vorige week heb ik adore gekocht. en toen ik deze album had geluisterd had ik toch wel Direct door waar Billy zijn inspiratie heeft gehaald. Je kan The Future Embrace er niet mee vergelijken, maar het is er heeft zich duidelijk wel een evolutie voorgedaan die voor sommigen niet te apprecieren valt. Zijn er dan nog wel echte Billy Corgan fans? als de fans niet met hem mee willen evolueren, en gewoon willen blijven hangen aan Siamese Dream of aan Mellon Collie? Die twee albums waren inderdaad pareltjes. Maar Life goes on! En Billy’s muziek evolueert. De Smashing Pumpkins zullen ook nooit meer dezelfde zijn als vroeger. Maar met een beetje begrip voor waar hij allemaal mee bezig is, zullen ze misschient wel weer een hoogtepunt bereiken in hun carri?re, en voor een tweede keer geschiedenis schrijven. The Future Embrace is een beetje een appart album, maar daarom niet minder slecht voor mij vind ik.
En om nog even door te gaan.. wie denkt dat Billy alleen maar media aandacht wilt, of geld wil scheppen zit niet bij het rechte eind. Ik ken geen enkele artiest die aan het einde van een concert de mensen hun geld wil teruggeven als ze het niet goed vonden. En welke artiest zet nu z’n gloednieuwe Cd ONLINE als hij veel winst zou willen maken met zijn nieuwe plaat…
Wie the Pumpkins echt terug wil zien, zal moeten wachten. En geduld hebben tot Billy er zelf klaar voor is.

lander, (E-mail ) - 21-08-’05 21:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.