Coldplay

Ik ben niet zo dol op salami, chorizo en andere sterk smakende worstsoorten. Zo af en toe probeer ik echter een stukje - om te kijken of ik het nu wél lekker vind. Vooralsnog wil mijn salami-gewenningskuur niet bijzonder vlotten, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. Hetzelfde gevoel heb ik bij de muziek van Coldplay. Ik vind de muziek van deze Engelse band maar niets; zanger Chris Martin klinkt als een zeehond die op een zandbank door zijn moeder in de steek is gelaten en de Coldplay-sound is naar mijn mening te netjes om de titel 'de rockband die U2 van de troon kan stoten' waar te maken.

Het nieuwe Coldplay-album 'X & Y' valt te beschouwen als mijn nieuwe stukje salami. Het valt niet te ontkennen dat de opvolger van 'A Rush of Blood to the Head' een degelijk album is, maar dan heb je ook alles gezegd. Coldplay klinkt meer als U2 dan ooit, en de 13 tracks stralen een overdreven bombast uit waar ik de kriebels van krijg. De nummer kennen een vrij standaard opbouw (rustig intro, aanzwellende gitaren, een overdosis synths en orgels, en ongeveer halverwege begint Martin te loeien als een zwangere zeekoe) en voortdurend dwaalt mijn aandacht af.

Waar U2 inderdaad grootste thema's aanpakt en Bono bijkans al het wereldleed op zijn schouders meetorst (en daar nog mee wegkomt ook), verzandt songwriter Martin in drammerige 'Weltschmerz' en klinkt hij als een melancholieke puber die in een hoekje van het schoolplein mismoedig voor zich uitstaart. Ik wist niet dat een huwelijk met Gwyneth Paltrow dergelijke gevoelens bij een mens oproept. 'X & Y' is mijn stukje salami, en lekker vind ik het nog steeds niet.

peter Donderdag 30 Juni 2005 at 11:49 am | | review

zes reacties

“ Ik vind de muziek van deze Engelse band maar niets; zanger Chris Martin klinkt als een zeehond die op een zandbank door zijn moeder in de steek is gelaten “

Op een plaat wat nog afgestoken dient te worden? ;-)

Sacha, (E-mail ) - 30-06-’05 12:15

Huh? Wat bedoel je? Het album is al verschenen, als dat is wat je bedoelt…

Araglin, - 30-06-’05 12:19

Een wadden plaat.

Sacha, (E-mail ) - 30-06-’05 12:31

Hahahaha! Ja! ‘X & Y’ is een waddenplaat!

Araglin, - 30-06-’05 12:33

Coldplay een sterk smakende worst? Eerder ongemarineerde tahoe…

HD, (URL) - 01-07-’05 09:05

Zoals het AD al schreef: samenwoonmuziek. Echt iets voor stelletjes die elkaar niet voor het hoofd willen stoten met hun muziekkeuze, en dus maar zoiets opzetten :)
Ik vond hun vorige albums best goed aan te horen, maar deze CD is wel heel erg braaf.

Tessa, (E-mail ) - 01-07-’05 11:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.