Cluster & Eno

In 1975 raakte Brian Eno betrokken bij een ernstig auto-ongeluk en moest hij enkele maanden noodgedwongen in bed doorbrengen. Op een avond was Eno muziek aan het luisteren, toen er een enorm onweer losbarstte. Hij zette de volumeknop wat hoger, maar de muziek wist niet boven het geluid van de regen en de rondrazende wind uit te komen: muziek en het natuurgeweld werd één. En toen kreeg Eno een lumineus idee. Waarom zou je muziek niet op dezelfde manier beschouwen als licht en kleur, en vermengen met de omgeving, zonder de natuurlijke balans te verstoren? Eno sloeg aan het experimenteren en eind 1975 zag het baanbrekende 'Another Green World' het licht. De daaropvolgende jaren legde Eno de basis voor wat nu als 'ambient' wordt gezien.

In de jaren zeventig waren meerdere muzikanten bezig met klankexperimenten, en Eno had al snel door dat hij in Duitsland moest zijn, waar groepen als Tangerine Dream, Ashra Tempel en Faust muzikale grenzen verlegden en een brug sloegen tussen de psychedelische jaren zestig en de nieuwe elektronica van de jaren zeventig. Eno sloeg uiteindelijk de handen ineen met Dieter Moebius en Hans-Joachim Roedelius van het Duitse Cluster. Moebius en Roedelius maakten uiterst bijzondere muziek, waarbij er werd geëxperimenteerd dat het een lieve lust was.

Eind jaren zeventig was het echter tijd voor wat nieuws en Eno was de juiste persoon op de juiste plaats. Samen met Cluster nam hij in 1977 het briljante 'Cluster & Eno' op, dat de weg effende voor Eno's 'Music for Films' uit 1978. 'Cluster & Eno' bevat negen verstilde tracks die het perfecte evenwicht bewaren tussen experiment en introspectie. De muziek mag dan uiterst ontspannen overkomen, in tegensteling tot de ambient van nu (die veelal bedoeld is als muzikaal behang), trekken Cluster en Eno je naar de speakers, om eens in alle rust te luisteren naar hun ingenieuze glijdende klankwereld. Ideale muziek voor 's avonds. Tijdloos en nog net zo intrigerend bijna 30 jaar geleden. Download het album via Rapidshare.

peter Zaterdag 08 Oktober 2005 at 12:23 pm | | interessant

Eén reactie

Op woensdag 7 november staat Cluster in Tivoli de helling, Helling 7, Utrecht. voor meer informatie kun je terecht op http://www.tivoli.nl Het is de enige show in de Benelux!

arlette de jong, (E-mail ) (URL) - 05-11-’07 10:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.