Janine Jansen (op speciaal verzoek)

Een jaar of wat geleden verzeilde ik per ongeluk bij een concert van Anouk. Ze was de publiekstrekker op een gratis muziekfestival en omdat ik toch niets beter te doen had, bleef ik even staan kijken. Het was een aardig optreden en toen Anouk besloot er na een uurtje een punt achter te zetten, werd ze teruggefloten en riep men luidkeels om die ene grote hit. Je zag Anouk denken: O mijn god, niet nog een keer. Maar goed, ze stapte weer in de schijnwerpers en raffelde in een koortsachtig tempo 'Nobody's wife' af, waarbij ze duidelijk te kennen gaf dat ze dit eigenlijk een keer of 100 te vaak had gedaan.

Een paar dagen later bevond ik me in het Utrechtse Vredenburg, waar de jonge violiste Janine Jansen de 'Vier Jaargetijden' van Vivaldi ten gehore zou brengen – iets dat ze ongetwijfeld al vele keren had gedaan. Maar in vergelijking met Anouk, speelde ze of haar leven er vanaf hing – ik heb me in ieder geval toen geen seconde verveeld. Janine Jansen werd in die tijd gepromoot als dé belofte van dat moment. En de hooggespannen verwachtingen heeft ze waargemaakt. Haar album 'The Four Seasons' werd platina, ze ontving een Edison Award, vloog met een helikopter door Nederland als ambassadrice van De Klassieke Muziekweek en reisde de hele wereld over om met prestigieuze orkesten en dirigenten op te treden.

Ik kan met de beste wil ter wereld niets onaardigs over haar verzinnen – hoeft ook niet natuurlijk, maar dat levert altijd van die sappige stukjes op... Janine Jansen komt uitermate vriendelijk en bescheiden over en woont met haar vriend Julian Rachlin, ook violist, in Wenen. Beide zijn trouwe bezoekers van de zogeheten Broadway Piano Bar aldaar, een soort kroeg/ hangplek voor creatieve geesten, opgezet door de van oorsprong Hongaarse muziekpedagoog, componist en muzikant Bela Koreny in 1984. Hij vond dat er in Wenen te weinig plekken voor musici waren om elkaar te ontmoeten, zich in ongedwongen sfeer onder gelijkgestemden te bevinden en een beetje met elkaar te jammen. Dus zelfs beroepsmusici beschikken over een hangplek!

Een leuk weetje tot slot: Janine bespeelt een viool, de ‘Barrere’, die in 1727 in elkaar is gezet door niemand minder Antonio Stradivari.

peter Donderdag 09 Maart 2006 at 11:44 pm | | klassiek

drie reacties

Dank je voor dit stukje!

Vriendin Eva, - 10-03-’06 19:12

En foxy is ze ook nog es! Binnenkort eens een stukje over Angela Hewitt, okee? :D

Lars, - 10-03-’06 22:49

Beste mensen,
Kan iemand mij misschien helpen met het vinden van het e-mail adres van Janine Jansen?
Of iets anders want ik wil graag informatie opvragen voor mijn persentatie!
B.v.d.

anoniempjuh, - 20-11-’08 16:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.