James Last (3)

Eerder al ging ik uitvoerig in op de vorige delen (en wel hier en hier), en nu is het tijd voor het slotstuk van de magistrale (ik overdrijf) 'In Holland'-trilogie van James Last. Het concept mag als bekend worden verondersteld: Last voorziet bekende Nederlandse deuntjes van een mierzoete easy listening-jas en zorgt voor ofwel plaatsvervangende schaamte ofwel een schaamteloos meeblèren en autistisch meewiegen. Het eerste deel was verrassend goed, het tweede deel had zo zijn momenten en het derde deel is eigenlijk voornamelijk leuk vanwege de wanstaltige cd-cover (James Last in zijn mooiste trui, hier een afbeelding). Maar goed, je wilt je verzameling compleet hebben, nietwaar?

'In Holland 3' verscheen in 1992 (het jaar met onder meer grote hits voor Snap!, Nirvana, Guns 'n Roses, en Dr. Alban), en hoewel Last natuurlijk al jaren een wandelend anachronisme is, klinkt het album gedateerder dan ooit. De formule begon sleets te raken en de bodem van de inspiratieput was bereikt - waarschijnlijk zwaaide platenmaatschappij Polydor met een flinke zak geld, want zo te horen had Last zelf er niet zo heel veel zin meer in. Het album geeft wel een mooi tijdsbeeld, met onder meer 'Thema uit Medisch Centrum West', 'Grote voeten' ('Love & Marriage', oftewel de tune van Married with Children), 'Mooi man' en 'Vrienden voor het leven'. Het is opvallend hoe alle gaatjes worden dichtgesmeerd met synthesizers en een drumcomputer, waardoor de dertien medleys als een synthetische brei de speakers uitklotsen. De aanzwellende violen duiken helaas slechts sporadisch op en de bekende liedjes worden over het algemeen nogal vlak nagespeeld. Ik ben voor nu even genezen van mijn James Last-manie, ongetwijfeld tot grote opluchting van vriendin Eva.

Luister, ter afscheid, naar de medleys 'Boer Harms / Mooi man' en 'Telkens weer / De glimlach van een kind' (in dit zipje). Het eerste nummer is niet zoveel soeps, maar de tweede track weet nog iets van de vertrouwde magie op te roepen...

peter Vrijdag 10 Maart 2006 at 12:49 am | | weird

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.