Walter Wegmüller

Voor krautockliefhebbers is Walter Wegmüllers 'Tarot' ongetwijfeld de heilige graal, of in ieder geval een kostbaar relikwie. In december 1972 dook de Zwitser de studio met de crème de la crème van de toenmalige krautrockscene, onder wie Manuel Gottsching, Hartmut Enke (beter bekend als Ash Ra Tempel), Klaus Schulze (de voormalige drummer van Tangerine Dream) en Harald Grosskopf en wie ook maar toevallig binnen kwam stappen.

Wegmüller had het idee opgevat om een conceptalbum over het tarotspel te maken en was al tijden bezig om de 22 kaarten van de Grote Arcana in muziek om te zetten. Het 'Tarot'-album verscheen een jaar later in een luxueuze boxset, die vier lp's bevatte, 22 door Wegm?ller ontwerpen en geschilderde tarotkaarten en 12 kaarten met foto's van de muzikanten en enige uitleg over het achterliggende concept en de geschiedenis van het tarotspel. Het ging om een zwaar gelimiteerde set, die in een mum van tijd was uitverkocht en nu een gezocht collector's item is (reken op minimaal 500 euro als je een compleet exemplaar op de kop wilt tikken).

De 22 tracks op de twee dubbel-lp's slingeren alle kanten op; van vervreemdende proto-ambient (met de onheilspellend declamerende stem van Wegm?ller) en rustgevende meditatie-achtige muziek, tot freaky psychedelische rock-uitbarstingen en jazzy gesoleer met Mellotrons. De Duitstalige songteksten zijn al net zo bijzonder, en bestaan voor het merendeel uit door Wegmüller geschreven geheimzinnige gedichten (overigens leest Klaus Schulze op 'Der Weise' zelf het bijbehorende gedicht voor). 'Tarot' werd in 1995 op cd uitgebracht, maar wederom uitermate gelimiteerd. Dus waar zouden we zijn zonder internet? Luister zelf: deel 1 en deel 2 - daar kan geen lsd tegenop...

peter Zaterdag 11 Maart 2006 at 12:23 am | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.