Cijfers

Tijd voor wat cijfers. Onderzoeksbureau GfK en brancheorganisatie NVPI hebben bekendgemaakt dat de totale omzet in de Nederlandse audiomarkt in 2005 (inclusief muziekdvd's) uitkomt op 354 miljoen euro ? 16 procent minder dan in 2004. Voor dit jaar verwacht de GfK een minder sterke daling, en in 2007 is er een voorzichtige groei te bespeuren, met name te danken te danken aan het gestaag toenemende aantal legale downloads en de groei in mobiel entertainment. Het aandeel nationaal repertoire bedraagt 23 procent; 34 van de 100 bestverkochte albums kwamen van Nederlandse bodem.

'Piece by piece' van Katie Melua is het meest over de toonbank gegaan: ruim 200.000 keer. Ze wordt op de voet gevolgd door Anouk met 'Hotel New York'. De bestverkochte single in 2005 was 'Als je iets kan doen' van Artiesten voor Azië, met Guus Meeuwis' 'Geef mij nu je angst' op de tweede plek.  Als reden voor de dalende verkoopcijfers wordt de illegaal downloadende consument aangewezen. Volgens GfK wisselen dagelijks ongeveer 300.000 Nederlanders bestanden uit via internet, waarbij het in de helft van de gevallen om muziek gaat. GfK schat dat er dit jaar zo'n 160 miljoen tracks illegaal worden uitgewisseld, tegenover 10 miljoen legaal. Nederland heeft hierin een aandeel van 20,7 procent. De Top 10 illegale downloads (ik ben benieuwd hoe dit gemeten is) wijkt af van de Top 10 bestverkochte cd-singles, wat de onderzoekers ontlokt tot de opmerking dat ''de downloadmarkt dus ook tal van kansen biedt in het bereiken van bepaalde doelgroepen''.

En om er maar gelijk een onderzoek van TNO en Stichting Conamus aan vast te plakken: de export van Nederlandse muziek levert jaarlijks 31,5 miljoen euro op, waarvan de helft op rekening komt van dance.

peter Zaterdag 25 Maart 2006 at 5:54 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.