The Nazgûl

Talloze muzikanten hebben zich in de loop der jaren laten inspireren door 'The Lord of the Rings'. Een van de meest vreemde op de lijvige Tolkien-trilogie gebaseerde albums die ik ken, is afkomstig van het Duitse trio The Nazgûl. In 1976 brachten zij op het legendarische Pyramid-label hun titelloze debuut uit. Om je geheugen even op te frissen: de Nazgûl zijn de negen persoonlijke dienaren van de duistere heer Sauron, die kilte, duisternis en angst verspreiden en meedogenloos jacht maken op Frodo. En dit geeft ook gelijk aan dat de muziek op het album niet wordt gekenmerkt door de lieflijke Enya-deuntjes waar 'The Lord of the Rings' dankzij de Peter Jackson-films nu mee wordt geassocieerd.

In vier lange tracks ('The Tower of Barad-Dur', The Dead Marches', 'Shelob's Lair' en 'Mount Doom') wordt een naargeestige wereld geschapen met dreigende bassen, prehistorische oerklanken en vervreemdende synths. Wie zich achter The Nazgûl verschuilen, is dertig jaar na dato nog steeds een raadsel; de hoes vermeldt slechts Frodo, Gandalf en Pippin. Klaarblijkelijk ging de groep helemaal op in hun duistere fantasiewereld en werden ze na de opname van hun enige album weer met zachte dwang naar de psychiatrische inrichting begeleid. De lp is in een gelimiteerde oplage verschenen van 50 stuks, die verspreid werden in diverse Duitse galerieën. Een jaar of tien geleden zag een cd-release het licht, maar nog altijd is het album moeilijk verkrijgbaar.

De muziek van The Nazgûl zou nu worden gerangschikt onder de noemer 'dark ambient' en in dezelfde afdeling te vinden zijn als (het vroege werk van) Lustmord en de complete Cold Meat-catalogus. Als je al geen verdoemde ziel had, dan krijg je dit zeker na het luisteren... Download 'The Nazgûl' via Rapidshare.

Edit: het heeft er alle schijn van dat dit geen authentiek album uit de jaren zeventig is, maar een ‘krautrock-imitatie’, midden jaren negentig verschenen en uitgevoerd door diverse (grotendeels onbekend gebleven) Engelse muzikanten. De meningen lopen echter uiteen.

peter Maandag 03 April 2006 at 01:08 am | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.