Perfect Day

Het heeft even geduurd, maar zojuist sloeg ik de laatste bladzijde om van Joost Zwagermans 'Perfect Day', dat verscheen tijdens de afgelopen Boekenweek. De bundel bevat een selectie uit de essays, interviews en bespiegelingen over popmuziek die Zwagerman de afgelopen jaren publiceerde in onder andere NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Volkskrant. Het resultaat is gevarieerd, met doorwrochte essays over ondere andere Madonna, Prince, David Bowie en Michael Jackson. Zwagerman hanteert een bombastische stijl en probeert er soms iets te geforceerd allerlei exotische cultuurfilosofen bij te slepen om zijn eruditie tentoon te spreiden en te laten zien dat hij meer is dan een 'simpele' muziekliefhebber. Of althans, zo lijkt het. Vooral in het begin vallen de vele herhalingen op en kreeg ik af en toe de indruk een lang uitgesponnen recensie te lezen.

Het derde gedeelte ('In the Dutch Mountains') is zonder meer het beste. Zwagerman mijmert over Herman Brood, André Hazes en Ilse DeLange en interviewt Barry Hay, Huub van der Lubbe, Maarten van Roozendaal en Ellen ten Damme. Vooral het gesprek met de Golden Earring-zanger is fascinerend en had zo kunnen verschijnen in 'Hart tegen hart' van Leon Verdonschot. Uitgever De Arbeiderspers noemt 'Perfect Day' een 'literaire variant van een Greatest Hits-album'.

Deze 'best of' van Joost Zwagerman ligt soms wat zwaar op de maag en komt bij vlagen over als een college popmuziek, waarbij professor Zwagerman zijn afschuw voor progressieve rock en voorkeur voor new wave en punk niet onder stoelen of banken steekt. Kortom, 'Perfect Day' is dus net als een echte verzamelaar: niet alles is even geslaagd, de meeste nummers ken je al, maar het is fijn om alles op één schijfje te hebben.

peter Maandag 08 Mei 2006 at 11:53 pm | | overig

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.