Between

Begin jaren zeventig waren groepen als Popol Vuh, Bröselmaschine en Brainticket druk bezig met het omploegen van muzikale akkers. Ze experimenteerden met exotische invloeden, gebruikten onorthodoxe instrumenten en trokken zich niets aan van de heersende muziekconventies. Een van de groepen die nu enigszins in de vergetelheid dreigt te raken is het Duitse Between. De groep werd in 1970 opgericht door Peter Michael Hamel en concentreerde zich voornamelijk op wereldmuziek, gecombineerd met lichte avant-garde- en krautrock-elementen.

Between heeft tien jaar bestaan en hun in mijn ogen beste album is het in 1973 verschenen 'And the waters opened', dat op een prachtige manier een brug slaat tussen verschillende culturen. Het titelnummer begint met pulserende en rondzingende klanken, langzaam aanzwellend tot een orkaan van vervreemdende geluiden. Na zo'n vijf minuten duikt er een oosters ritme op en verandert de track in opzwepende tribalpercussie, waarbij op de achtergrond mantra's worden gezongen en gitaar, fluit en synths opduiken. De tweede track, 'Uroboros', kent eveneens een mystieke sfeer en exotische ritmes - alsof je op de rug van een kameel dromerig door de woestijn schommelt. Het hypnotiserende 'drone'-achtige 'Syn' is een meditatief rustpuntje, dat een prelude lijkt voor het prachtige 'Devotion', met piano, kerkorgel en Indiaas overkomende zang. 'Happy stage' is een Oosters sprookje, terwijl 'Samum' naadloos aansluit bij het titelnummer.

'And the waters opened' is een bijzonder fraai album, dat je ruim 30 jaar na dato nog steeds moeiteloos weet mee te slepen. Luisteren doe je hier (60 MB, vinyl-rip). Peter Michael Hamel is overigens nu Hoogleraar Compositie in Hamburg, en geniet faam als oprichter van het Freies Musikzentrum München en als auteur van diverse door Jung geïnspireerde psychoanalytische boeken over muziek.

peter Donderdag 11 Mei 2006 at 10:07 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.