Pet Shop Boys

Op hun nieuwe album 'Fundamental' klinken de Pet Shop Boys als vanouds, met dit verschil dat de som der delen (de onderkoelde maatschappijkritische teksten en de opzwepende beat) het album naar een hoger niveau tilt en Neil Tennant en Chris Lowe toch ietwat onverwacht met een van de beste cd's uit hun carrière op de proppen komen.

Eerste single 'I'm with stupid' is een luchtig en vrolijk liedje, maar schijnt bedriegt. Tussen door de regels door wordt het beleid van Tony Blair belachelijk gemaakt en geven de Pet Shop Boys een sarcastische, homoseksuele draai aan diens relatie met George Bush. En in het opzwepende 'Integral' wordt de omstreden invoering van de identiteitskaart in Engeland aan de kaak gesteld – op een manier zoals alleen de Pet Shop Boys dat kunnen. Ook in 'M.I.N.I.M.A.L' (met een verre Kraftwerk- en New Order-echo) en 'The Sodom and Gomorrah Show' (over de oppervlakkigheid van nieuwsmedia) ligt het tempo dankzij de voortrollende discobeat lekker hoog. De uptempo tracks worden in evenwicht gehouden door de ballads, zoals het prachtige 'Numb', dat herinneringen oproept aan 'King's Cross' (te vinden op het album 'Actually' uit 1987). De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de rustiger nummers van de Pet Shop Boys altijd ietsje minder vind – op de een of andere manier komt Neil Tennant in de ballads op me over als een zingende Kermit de Kikker.

Daar staat tegenover dat de songteksten erg goed zijn, en de orkestratie sfeervol – Lowe zet alles dik aan, maar doet op het juiste moment een pas terug op de plaats en voorkomt dat de nummers verzanden in stroperige drakerigheid. Met de hulp van topproducer Trevor Horn laten de Pet Shop Boys horen niets aan maatschappelijke relevantie te hebben ingeboet en scharen ze zich met 'Fundamental' in het rijtje Green Day, Neil Young en Patti Smith, die eveneens geen blad voor de mond nemen. Op YouTube vind je een shitload aan Pet Shop Boys-materiaal, waaronder de geinige (niet geheel van zelfspot gespeende) videoclip van 'I'm with Stupid', met medewerking van Matt Lucas en David Walliams (bekend van de bijzonder grappige serie 'Little Britain').

peter Maandag 12 Juni 2006 at 1:18 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.