James Last (alweer)

Het grote probleem met James Last is dat hij zo ontzettend veel muziek heeft uitgebracht - de teller staat op ettelijke honderden albums. Het lijkt wel alsof Last tijdens zijn ontbijtje denkt 'goh, een album met medleys afkomstig van het Paaseiland, dat lijkt me nu een leuk idee!', vervolgens wat gigantische moai in zijn studio laat neerzetten, zijn orkest bij elkaar roept en tegen zes uur 's avonds een cd'tje heeft volgespeeld, dat een week later in de winkels ligt. Jammer is alleen dat al zijn albums weinig van elkaar verschillen; als je er eentje hebt gehoord, heb je ze allemaal gehoord en als je er niets aan vond, heb je pech want dan vind je de rest ook niets.

Soms glipt er echter een lp tussendoor waarop James Last uit de band dreigt te springen. Niet op de manier zoals bijvoorbeeld Dick L. Miller en diens 101 Strings Orchestra, maar Last doet zijn best. En dan heb ik het over 'Voodoo Party' uit 1972. De hoes laat zien dat de Duitse orkestleider in een bijzondere stemming was tijdens de opnamen: James Last heeft zich in een hippie-achtige outfit gehesen, terwijl zijn orkestleden om hem heen rare dingen aan het doen zijn in rare kleding. Last heeft zich voor dit album laten inspireren door de voodoo-religie, hoewel dit interessanter klinkt dan het is; op het album vind je nog steeds vrolijke covers (en een net zo blij koor) van evergreens als 'Mamy Blue' en 'Jin-go-lo-ba'.

Zo heel af en toe sluipt er echter wat waanzin in de tracks, zoals het jungleritme en het scheurende hammondorgel in 'Se a gabo', de rare zware stem in 'Mr. Giant Man' en - vooral - 'Voodoo Lady's Love', met een nogal huiveringwekkend tenenkrommend heksenstemmetje, hallucinerende geluidseffecten en een overspannen verteller die raaskaalt over een mysterieus brouwsel. Alleen al voor dit nummer zou je 'Voodoo Party' eens moeten downloaden (inclusief covers). (Met dank aan Xtabays World, dé ultieme website voor exotica-liefhebbers.)

peter Dinsdag 13 Juni 2006 at 01:41 am | | weird

Eén reactie

James overlast

Woordenaar, (URL) - 23-06-’06 18:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.