MirrorMask

Als kunstenaar/striptekenaarDaver McKean, schrijver Neil Gaiman en de Jim Henson Company de handen in elkaar slaan voor een film, kun je ervan uitgaan dat het iets bijzonders wordt. En bijzonder is 'MirrorMask' zeker. De film van debuterend regisseur McKean is verbluffend en oogverblindend vormgegeven en doet bij vlagen denken aan een duistere variant van 'Labyrinth' (een van mijn favoriete films) vermengd met invloeden uit 'Die unendliche Geschichte' van Michael Ende.

'MirrorMask' draait rond Helena (Stephanie Leonidas), een meisje dat werkt in het circus van haar vader. Ze heeft echter liever een normaal leven en laat dit tijdens een heftige ruzie met haar moeder duidelijk blijken. Als deze nog diezelfde dag erg ziek wordt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen, geeft Helena zichzelf de schuld en verdwaalt ze in haar fantasiewereld, die is vormgegeven als haar eigen tekeningen: zwevende reuzen, spinnen met grote ogen, verkleedrobots die 'Close to you' zingen, bizarre aapvogels, donkere landschappen, Escher-eske gebouwen... Samen met een gemaskerde jongleur gaat ze op zoek naar een genezend spiegelmasker voor haar moeder. Intussen wordt ze op de hielen gezeten door een kwaadaardige koningin die haar rijk probeert uit te breiden en daarbij gebruikmaakt van nietsontziende schaduwen. En dit is nog slechts een beknopte samenvatting.

Hoewel Leonidas enigszins door de film zwalkt, weten McKean en Gaiman zonder meer te overdonderen en te overtuigen. 'MirrorMask' is een sfeervol, prachtig sprookje dat dankzij de allegorische gelaagdheid geschikt is voor zowel jong als oud. En nu dus op dvd is verschenen. Overigens is 'MirrorMask', verrassend genoeg, geheel via YouTube te bekijken: deel 1 en deel 2. Niet echt legaal, dus wees er snel bij.

peter Dinsdag 11 Juli 2006 at 11:58 pm | | film

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.