Els Rock

Op 26 augustus vindt in het Twentse Rijssen de tweede editie van het Els Rock Open Air-festival plaats. Een (death) metalfestival met optredens van onder andere Suffocation, Sun Caged, Holy Moses, Perzonal War, El Guapo Stunt Team, Orpheo en Thronar. Geen al te grote namen, maar leuk genoeg om eens een kijkje te nemen als je in buurt bent. Niet iedereen heeft er evenveel vertrouwen in; zo maken de SGP en ChristenUnie in Rijssen zich grote zorgen.

Deze partijen hebben op de site van het Nationaal Popinstituut gelezen dat '[Death metal] een extreme vorm van metal is [...] Kenmerkend zijn teksten over dood en verderf, en vocalen die hels gekrijs en diepe grunts afwisselen' en vragen de burgemeester in een publieke brief ongerust of hij hier van op de hoogte is en ook niet van mening is dat 'de teksten bij dergelijke muziek strijdig zijn met de bepalingen over de openbare zedelijkheid en het vloekverbod/bezigen van onwelvoeglijk taalgebruik? [...] Een dergelijk evenement in Rijssen is niet passend en een groot deel van de Rijssense bevolking voelt zich hierdoor gekwetst.' De kerken in Rijssen hebben een protestbrief naar de gemeente gestuurd. ''Het soort muziek dat gemaakt wordt op het Els Rockfestival verspreidt een morbide sfeer. Normaal gesproken zijn we tegen iedere vorm van zinloos geweld en hier wordt geweld en wraakoefening juist verheerlijkt. Het is die Vikingcultuur waar flink gehakt wordt”, aldus dominee W. van Vreeswijk.

Ik moet altijd erg lachen om dit soort berichten; niet alleen hebben de betrokken partijen geen idee waar ze het over hebben, de gemiddelde metalfan mag er dan vervaarlijk uitzien, in de praktijk gaat het vrijwel altijd om type 'ruwe bolster blanke pit', die op een festival alleen bier wil drinken en lol maken. Om over satanistische rituelen maar te zwijgen. Kijk, als de organisatie nu Gorgoroth en Enthroned had weten te strikken, ja, dan hebben we het ergens over...

peter Maandag 24 Juli 2006 at 9:13 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.