Sobriëtas

Ad Visser (1947) is een held. Natuurlijk, een hele generatie kent hem als presentator van het legendarische muziekprogramma Toppop, dat hij vijftien jaar zou presenteren. Maar eigenlijk is dat het minst interessante aan Ad Visser. Al meer dan veertig jaar begeeft hij zich buiten de gebaande paden en zoekt hij voortdurend grenzen op. Zo richtte hij midden jaren zestig de avant-gardistische popformatie Adjeef The Poet, His Girl(s), His Friend(s) & The Rest Of The World(s) op, was hij de eerste die Nederland kennis liet maken met symfonische rock en elektronische muziek in zijn populaire radioprogramma Superclean Dreammachine en timmerde hij aan de weg met talloze performances en bijzondere kruisbestuivingen. Voor een volledig overzicht kun je terecht op zijn site (www.advisser.nl), waar keurig al zijn activiteiten worden opgesomd.

Begin jaren tachtig ging het Ad Visser zowel in commercieel als creatief opzicht voor de wind. Hij werd jaar in jaar uit verkozen tot populairste presentator van Nederland en begon steeds meer te experimenteren met elektronische muziek. In 1982 verscheen zijn sciencefictionroman 'Sobriëtas' (uitgeverij Meulenhoff), aangevuld met het gelijknamige album (met prachtige illustraties van Chasch Coeny) dat was bedoeld als soundtrack en in maar liefst achttien landen werd uitgebracht. Boek en lp waren bijzonder succesvol en in 1983 belandde 'Giddyap A Gogo' (met medewerking van Daniel Sahuleka) in de Top 40 en ontstond de bijzondere situatie dat Ad Visser zichzelf aankondigde in Toppop, om vervolgens zijn eigen hit ten gehore te brengen. Niet alleen in Nederland sloeg het conceptalbum aan, in Italië stond Ad maandenlang in de top vijf en trad hij op voor tienduizenden fans in het Romeinse amfitheater van Verona.

En tot zover de intro, want de roman heb ik al jaren in de kast staan, maar de bijbehorende muziek had ik helaas nog nooit gehoord. 'Sobriëtas' mag dan wel heel succesvol zijn geweest, vreemd genoeg zag ik de lp nooit in de bakken staan. Tot enkele maanden geleden; in Pandora ('een warwinkel voor snuffelaars' in Dordrecht) stuitte ik tot mijn grote vreugde op het album. Op zolder bij mijn ouders stond een Lenco-platenspeler, die het nog prima deed. Ik sleepte het ding naar huis en zette voor het eerst sinds tijden weer een plaatje op. Ik had (misschien wat al te) hooggespannen verwachtingen en 'Sobriëtas' kon eigenlijk alleen maar tegenvallen. Dit gebeurde niet, want bijna 25 jaar later klinkt de lp nog steeds ijzersterk.

Ad Visser begeeft zich met het album op het kruispunt tussen de 'traditionele' elektronische muziek uit de jaren zeventig (denk 'Oxygene' van Jean-Michel Jarre en Vangelis) en de poppy synthesizersound die begin jaren tachtig opgang maakte. Hij geeft er echter een eigen draai aan, vooral dankzij de zang van Daniel Sahuleka op twee nummers ('Giddyap A Gogo' en 'Adventure (Restless breed)', inclusief een enthousiaste Ad die er nog wat doorheen praat) en het uptempo karakter van de meeste tracks. 'Sobriëtas' is een prachtig, bijna vergeten kosmisch eilandje in het oeuvre van Ad Visser. Later zou hij zich stortten op onder meer elektronische versies van klassieke deuntjes (onder de noemer Hi-tec Heroes), hersengolven (zijn 'Brainsessions'-albums), tantrische seks en eigentijdse protestliederen ('De parade van de hemelse tragedie').

Een tijdje terug ontmoette ik hem tijdens een literair festival in Utrecht (of liever gezegd: ik stapte om hem af en duwde hem mijn exemplaar van 'Sobriëtas' onder de neus) en sprak even met de sympathieke multimedia-performer over het succes van zijn project destijds (wat hem zelf ook verbaasde) en zijn huidige theatertournee. Aardige vent.

Het is een schande dat 'Sobriëtas' nooit op cd is verschenen en nergens meer te vinden is. Daarom een vinyl-rip om deze leemte op te vullen. Mijn exemplaar was behoorlijk mishandeld en dat hoor je vooral terug in de eerste track, die meerdere keren overslaat. De rest van het album kraakt en knettert bij vlagen lekker nostalgisch, maar laat je daardoor niet weerhouden. Track zes en zeven ('Relief of Demorzan' en 'Adventure (Restless breed)' lopen naadloos in elkaar over en heb ik als één nummer geript. Download 'Sobriëtas' via Rapidshare (192 kbps, 57 MB).

Ten overvloede: het gaat om een vinyl-rip, zonder ook maar enig commerciële bijbedoeling. Zodra de lp ooit nog op cd verschijnt (of er als commentaar komt van rechthebbenden of Ad Visser zelf), zal ik de link zonder pardon verwijderen (hoewel de kans groter is dat ie vanzelf 'uitdooft').

peter Zaterdag 11 November 2006 at 10:16 pm | | interessant

40 reacties

Deze moet inderdaad gewoon op cd uitgebracht gaan worden, want het blijft gewoon tijdloos…
En met al die revivals van tegenwoordig…
Kom op Ad, breng dit ding gewoon eens uit op CD en maak een aantal mensen heel erg blij.

peter van noort, - 12-11-’06 20:45

Je hebt hiermee weer iemand (mij) erg blij gemaakt!

Mazl, (URL) - 12-11-’06 21:30

Ja die CD zoek ik al jaren. Ik heb gehoord dat Ad er mee bezig is (was) maar ook dat is al weer even terug.
Bedankt voor de rip, helaas slaat de LP in de eerste track een tiental keer over….

Marcel, - 29-01-’07 12:03

Nou tiental keer is wat overdreven, een keer of drie/vier. Mocht je een lp tegenkomen die in betere staat verkeert, dan hou ik me graag aanbevolen!

Araglin, - 29-01-’07 12:28

Nou dat is snel ;-)
Ik heb de LP zelf, maar de tijd ontbreekt me altijd om hem (en tietallen anderen) te digitaliseren helaas. En omdat op hier stond te lezen dat Ad het zelf uit zou brengen wacht ik daar nog altijd op.. ( http://www.fonos.nl/fonos2/store?request.. )

Marcel, - 29-01-’07 13:10

Sobri?tas is toch echt al heel lang uit op cd, aangezien ik deze toch echt in ’91 of ’92 in Zwitserland heb gekocht. Dit is een uitgave van Dino.

Gerco, - 14-10-’07 19:46

Oh ja? verbazend, nog nooit iets van gezien. Kan ook geen info op net vinden….
heb je een bestelnummer?

Marcel, - 15-10-’07 15:03

Korrektie op mezelf ;-)
http://www.discogs.com/release/691331
Maar dat is niet helemaal de originele….

Marcel, - 15-10-’07 15:06

Voor zover ik weet is er in ieder geval in Nederland nog nooit een cd-versie van Sobri?tas verschenen. Ik sprak Ad Visser een tijdje geleden en hij vertelde dat er plannen zijn om al zijn oude werk opnieuw (geremasterd en wel) uit te brengen. Zijn albums zijn weliswaar op Fonos te vinden (waar je niet meer verkrijgbare cd’s en lp’s kunt bestellen), maar ook daar staat deze mededeling. Dus daar wachten we maar op…

Araglin, - 15-10-’07 16:03

PLEASE RE UP THE RAPIDSHARE LINK !!!
KISS FROM ITALY

CRISTOBAL, - 29-04-’08 16:41

New link For Ad Visser – Sobrietas .

Not my Upload , but still working .

Regards , Martin

Martin, - 10-10-’08 10:29

Vandaag deze LP gekocht voor 4 Euro. Ik wist niet eens dat Ad Visser dit gemaakt had, maar de hoes en de foto op de achterkant maakte me wel nieuwsgierig.. Vind het een zeer goed album en past mooi in het rijtje Jarre, Johan Timman, Ed Starink.
Geen miskoop dus!

David, - 12-02-’09 20:07

Hallo,

Ik heb deze LP ook, blijft leuk om te horen (ik heb hem een keer overgezet naar tape) Ik herlees het boek om de paar jaar, blijft leuk. Aangezien ik geen pick-up meer heb kan een belangstellende voor de LP zich melden op citroen[at]mail.com

Guido, - 25-10-’09 19:23

Even ter verduidelijking, de DINO cd met de titel “Sobriëtas” is een verzamel-cd met een aantal nummers van de oorspronkelijke Sobriëtas lp, een aantal nummers van Hitec Heroes en een aantal nummers waarvan ik de oorsprong niet ken. Naast het feit dat niet alle nummers van Sobriëtas hier op staan, is het (in mijn ogen) centrale nummer zwaar verminkt. Iemand heeft bedacht om Nostalgia for Earth zonder de oorspronkelijke baspartij op deze cd te zetten, en met een misplaatst percussieritme te “verfraaien”. Zonde. Mocht het complete oorspronkelijke album ooit nog op cd uitkomen, dan zou ik ‘m onmiddellijk aanschaffen. Hoeft niet eens nice price te zijn. Ook full price meer dan de moeite waard.

Joost, - 30-12-’09 23:23

Hallo allemaal en Happy en Muzikaal New Year !!
De hit LP uit de 80er jaren “Sobrietas” van Ad Visser…..
Ja moeilijk aan te komen in een beetje goede versie.
Kom ik uiteindelijk op een site (rusland) waar hij te vinden is, kloppen er 2 nummers niet van. Deze zijn niet eens van het album en niet van Ad Visser zelf. (2 geheel andere nummers door een zangeres gezongen) Verder zijn de versies van de MP3’s erg goed. (is misschien ook een rip van een LP, maar ze zijn beter dan mijn LP die ik in NL heb. Ik woon momenteel in de usa, maar denk dat ik mijn versie toch maar even digitaliseer en op het net zet. Of geintereseerden kunnen zich melden……en ik maak dan een CD’tje. Mocht Ad zelf met een cd komen, dan gaat mijn voorstel niet door. Ik heb overigens nog een Poster/karton winkel etalage exemplaar van Hi-Tech Heroes thuis liggen. Is er iemand in geinteresseerd dan mogen ze zich melden.
a3aanl@hotmail.com
Groeten vanuit Salt Lake City Utah, USA van
Adriaan Laurijsen

adriaan laurijsen, (E-mail ) - 05-01-’10 11:42

Hoi Adriaan, dank voor je reactie! Elders op mijn log vind je een prima opgepoetste vinyl-rip van Sobriëtas (320 kbps, 75 MB, inclusief hoezen). Dat scheelt je weer een hoop werk! Hier is de link: http://rapidshare.com/files/158498650/So..

De cd-versie die in 1990 het licht zag op het Dino-label bevat 5 geremixte tracks van Sobriëtas, drie tracks van Hi-Tec Heroes en twee tracks die alleen als single zijn verschenen.

Araglin, - 05-01-’10 11:55

Thx Araglin ik ga hem meteen downloaden en eens kijken of ik Adje kan mailen of hij eens op wil schieten met de cd te maken :)

Enigma, (E-mail ) - 17-05-’10 18:45

Hallo Araglin, bedankt voor de download. Mooi opgepoetst.
Ben er heel erg blij mee! Nostalgie ten top…

Mark, - 04-02-’11 11:47

De rapidshare link is (weer) 404. Iemand nog een linkje?

Patrick, - 19-02-’12 08:04

Toevallig vandaag een 2e hands LP op de kop kunnen tikken. Geen krassen, natuurlijk wel een heleboel spettertjes. Maakt niet uit, het blijft een tijdloos album.

Patrick, - 19-02-’12 18:56

jammer de links werken niet meer.
Heb in mijn jonge jaren dat boek gelezen maar ook nooit de LP kunnen beluisteren.

Pascal, - 29-03-’12 10:32

Zoek via Google op “Sobrietas” en “torrent” en je vindt deze lp als MP3’s.

Bobbie, - 31-03-’12 12:39

Heeft iemand nog een linkje die het doet???
Via torrent geen actieve download te vinden…

Bij voorbaat dank!
Maup

Maup, - 19-04-’12 14:50

Een linkje die het doet….

http://speedy.sh/eqdtT/AVS.rar

@Araglin. Als je dit niet wilt (het plaatsen van een link) wissen!

Martin, - 12-05-’12 13:02

@martin: een linkje naar bijvoorbeeld de nieuwe Madonna had ik rücksichtslos verwijderd natuurlijk :-) Maar dit juweeltje verdient het om door zoveel mogelijk mensen gehoord te worden! Thx Martin!

Araglin, - 22-05-’12 16:40

martin araglin Helemaal mee eens! Hartelijke dank hiervoor, na 1982 het boek minstens 10 keer gelezen te hebben (en voorgelezen aan mijn zoon) eindelijk de muziek erbij! Life’s great!! Thnx!
Maup

Maup, - 23-05-’12 11:23

Via een zoektocht op het web op deze website gekomen.

Alle links zijn inmiddels ‘stuk’.

Iemand een nieuwe link ?

Mag ook direct via e-mail (zipfile).

bedankt !

chris, - 18-05-’13 16:27

Onderaan dit bericht is een (nog steeds) werkende link te vinden, voor de rest is alles down dat ik online kon vinden (directe downloads, torrents, etc.)… Mogelijk dat er wel (andere) rips via Usenet/nieuwsgroepen te vinden zijn (een snelle zoektocht leverde namelijk al dit op: http://findnzb.net/?q=sobritas&init=..).

http://secretvault.blogspot.nl/2009/05/a..

René Dijk, (URL) - 10-06-’13 18:47

Om nóg behulpzamer te zijn… De download-link betreft een ACE-bestand (vergelijkbaar met ZIP of RAR). Deze is uit te pakken met http://peazip.sourceforge.net/ en http://download.cnet.com/PeaZip-Unace-pl.. (voor Windows-gebruikers), en http://www.winace.com/down.html (helemaal onderaan, voor OSX-gebruikers).

René Dijk, (URL) - 10-06-’13 19:21

Een fantastisch SF project, zelfs meer dan 30 jaren verder!!!

jan is mijn naam, - 21-09-’16 09:29

het wordt tijd dat “Sobrietas” eindelijk eens degelijk geremastered wordt en compleet op cd verschijnt…..

Bert, - 14-10-’16 12:10

Hi Guys,
Volledig bij toeval kom ik zojuist op deze site terecht en lees hier het relaas over Sobrietas. Ik heb nog enkele unieke boxen van destijds met daarin een originele nieuw vinyl album plus de 1e originele uitgave van het boek. De box heeft het uiterlijk van de elpee.
Zijn er dacht ik destijds max. 100 gemaakt. voor €30,- p.s. kan ik desgewenst nog een paar mensen gelukkig maken. Laat maar weten.

ad visser, - 03-12-’16 18:56

Klinkt interessant :)
Dan zet ik het zelf wel om naar digitaal om te luisteren. Vond het altijd een top album.

Antonie van Kessel, - 05-12-’16 15:43

Wat ontzettend leuk om je reactie te lezen, Ad! En ja, ik zou graag in het bezit komen van een dergelijke box. Supertof!

Araglin, (URL) - 11-12-’16 21:06

…als e.e.a. volgens planning gaat zal de speciale SobrietaS-box ook te koop zijn op 14 januari a.s. tijdens Groove’s New Years party in Theater d’n Enck in Oirschot.

Bert/SonicImmersion.org, - 12-12-’16 14:17

Wauw, geweldig Ad, ook ik houd mij aanbevolen. Altijd al intens genoten van het album en het boek.

Michael, - 16-12-’16 21:25

Hi Amigo,
Neem svp even contact met me op. Ik was je mailadres kwijt vanwege computerstoring.
Wij hebben nog een afspraak lopen en die kunnen we nu snel rondmaken.

ad visser, - 03-08-’18 16:09

By the way Araglin. Na SobriëtaS kwam het album Hi-tec Heroes met een reeks synthesizer composities en oa mijn nummer “No news from the western frontier” waarbij de legendarische popzanger Gary Brooker van Procol Harum (A whiter shade of pale) op mijn verzoek de zangpartij voor zijn rekening nam. Via een limited edition verschenen vervolgens 2 synthesizer albums The sound of Blue en en The cru of blue! Daarna kwam het album Hi-tec Classics met als mijn begeleidingsgroep van 3 computers die ik als naam The Amsterdam Computer Ensemble had gegeven. Daarna kwam een serie van in 2 jaar 3 Brainsessions albums en vervolgens verscheen het synthesizer album Zap Culture Buddha gevolgd door een serie van 16 cd’s in 1 box The Inner Journey. Hierna begint met 2 albums mijn huidige singer-songwriter periode met het album Heftige verhalen uit een overspannen samenleving en & scènesuit de hemelse tragedie terwijl de complete: De parade van de hemelse tragedie als song van 1050 coupletten in boekvorm verscheen en als video-installatie van 8 uur en 39 min. plus 39 seconden is aangekocht door het moderne kunst museum: Het Groninger Museum. Dat is de stand tot vandaag.

ad , - 03-08-’18 16:34

Sorry 2 tik-fouten 1. Het is The cry of blue 2. Het is 7 scènes uit de hemelse tragedie

ad, - 03-08-’18 16:38

En trouwens nog het album The Kamasutra Experience dat verscheen na het 3e Brainsessions album en vòòr het Zap Culture Buddha album.

ad, - 04-08-’18 16:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.