Zweistein

Begin 1969 leek het Jacques Dorian wel een goed idee om een concept-album te maken over de drie stadia die je doorgaat tijdens een lsd-trip. Hij trok zich terug in zijn kelder en knutselde samen met zijn vriendin Suzanne, haar zus en studio engineer Peter Kramper aan de driedubbel-lp 'Trip - Flipout – Meditation'. Vanzelfsprekend waren alle aanwezigen zwaar van de wereld en bivakkeerden ze in een totaal andere dimensie, trippend en flippend op lsd. Dorian had eerder enkele folkliedjes uitgebracht op het Philips-label en een hoge Philips-pief zag zijn idee wel zitten en gaf het groene licht voor het album. Bijzonder vreemd, gezien de wazige aard van de muziek, maar het feit dat hij verliefd was op Dorians vriendin Suzanne (en met haar het bed was ingedoken) zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Onder de noemer Zweistein verscheen 'Trip - Flipout – Meditation' begin 1970 op de markt in een luxueuze verpakking, compleet met een spiegel op de voorkant. Op de drie lp's stond vreemde muziek: een bizarre en slecht opgenomen brei van primitieve elektronische experimenten, omgevingsgeluiden (het doortrekken van een wc, flarden van de radio, pratende mensen), vervreemdend kindergebabbel, creepy orgelspel en nog veel meer onvoorstelbare, fragmentarische en tot de verbeelding sprekende nonsens. Toen de Philips-directie medio 1970 het uiteindelijke resultaat hoorde, schrok men zich wild; de desbetreffende manager werd op het matje geroepen en direct ontslagen, 'Trip - Flipout – Meditation' uit het aanbod geschrapt en de nog in het magazijn aanwezige exemplaren vernietigd. Jacques Dorian en zijn vrouw hebben daarna nooit meer iets uitgebracht. Met Peter Kramper kwam het toch nog goed; hij belandde later in Amon Düül II en Utopia.

Het hoeft geen betoog dat 'Trip - Flipout – Meditation' zeer moeilijk te vinden is; er gingen bijzonder weinig exemplaren over de toonbank, de driedubbelaar was slechts een half jaar officieel te koop en bovendien zijn de lp's later nooit op cd verschenen. Lang leve Rapidshare dus: deel 1, deel 2 en deel 3 (een voortreffelijke vinyl-rip op 160 kbps, wachtwoord is 3stein – met dank aan Heavy Rock Spectacular).

peter Zaterdag 18 November 2006 at 11:55 pm | | krautrock

Eén reactie

could you re-up this?

hrotuoio, - 12-04-’08 12:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.