Russland Erinnerungen

Op de hoes (zie afbeelding links) staart een peinzende James Last door een beslagen raam. Achter hem knispert een gezellig haardvuur, drinkt zijn vrouw een glaasje brandewijn en spelen de kinderen met lego. James is er met zijn gedachten niet bij; hoewel hij geboren is in Bremen, verlangt zijn hart naar de uitgestrekte Russische steppen, de krakende winters en het eenvoudige boerenleven. ''Kom je, James?'' vraagt zijn vrouw. ''Dan brengen we de kinderen naar bed.'' Maar James hoort haar niet. In gedachten is hij al een album aan samenstellen, gevuld met herinneringen aan Rusland. Ik heb een melancholiek kozakkenkoor nodig, denkt hij, en misschien moet ik het nu wat weemoediger aanpakken, in plaats te strooien met violen en lollige trompetjes. Heb ik het telefoonnummer van mijn goede vriend Gheorghe Zamfir nog ergens liggen? Zijn panfluit zou fraai bij de muziek passen...

In gedachten verzonken draait James zich om en aan de blik in zijn ogen ziet zijn vrouw al hoe laat het is. ''Ik moet even wat ideeën uitwerken,'' mompelt hij en loopt naar zijn studio. Als vanzelf schieten hem een groot aantal melodielijnen te binnen en hij zet zich aan het arrangeren. Buiten begint het zachtjes te sneeuwen.

Een maand later verscheen 'Russland Erinnerungen' (1977), dat twaalf traditionele Russische wijsjes bevatte, uitgevoerd op de bekende James Last-wijze, hoewel de easy listening-koning voor zijn doen redelijk binnen de grenzen van de goede smaak bleef en soms behoorlijk ingetogen uit de hoek kwam. Het album werd een groot succes, mede dankzij het pastorale 'Der einsame Hirte' (hier een prachtige videoclip uit de ZDF-archieven), met de Roemeen Zamfir op panfluit. Download 'Russland Erinnerungen' via Rapidshare (een prima vinyl-rip op 192 kbps) en geniet van de laagbrommende mannenkoren, de echoënde panfluit van Zamfir en af en toe een vrolijke uitschieter. Nazdarovje!

peter Maandag 20 November 2006 at 2:56 pm | | easy-listening

twee reacties

Die Zamfir komt dus uit die ene docu waar ik een zekere beheerder dezes websites op gewezen heb! Maar hij blijft erg goed, en prachtig slecht ge.. ehm… fluitbacked…

Nu ga ik ff deze herinneringen sponzen!

Lars, - 20-11-’06 20:31

Zamfir zijn hit was de titelsong van de TV-serie “De verlaten mijn”. Razend populair toentertijd (1979).

Jan, - 11-07-’12 14:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.