En weer terug

Een van de voordelen van openbaar vervoer is dat je in alle rust kunt lezen. En aangezien ik de afgelopen dagen behoorlijk vaak in de trein zat, had ik goed leesvoer meegenomen: 'Nederpop. Met hart en ziel. Een geschiedenis van de Nederlandse popmuziek' (Kosmos-Z&K Uitgevers), geschreven door Jan van der Plas. Het gaat om het boek bij de gelijknamige tv-serie van Teleac/NOT in samenwerking met het Nationaal Popinstituut, dat in 2003 werd uitgezonden. In iets minder dan tweehonderd pagina's passeert in sneltreinvaart ruim vijftig jaar muziekgeschiedenis de revue. Muziekjournalist Jan van der Plas hanteert een puntige schrijfstijl en het leuke is dat niet alleen de 'serieuze' artiesten aan bod komen, maar ook wordt stilgestaan bij bijvoorbeeld de talloze eendagsvliegen en culthelden, de rol van Den Haag als beatstad en Amsterdam als hippiehoofdstad in de jaren zestig.

Het boek leest als een trein en het is verbazingwekkend hoe compact Van der Plas weet te schrijven; de (Amerikaanse) geschiedenis van de rock 'n roll wordt in vier pagina's afgehandeld en voor je het weet ben je al aanbeland bij Eddy Christiani, het eerste tieneridool van Nederland. Lezenswaardig zijn vooral de gedeeltes over de psychedelische jaren zestig en de contra-beweging eind jaren zeventig toen zich in Amsterdam een heuse new wave-cultuur ontwikkelde. Ik moet echt eens op zoek gaan naar muziek van groepen als Minny Pops, The Tapes, Mecano en Nasmak. 'Nederpop. Met hart en ziel.' is derhalve een aanrader voor wie snel en overzichtelijk op de hoogte gebracht wilt worden. Ik kocht mijn exemplaar bij de Slegte voor een appel en een ei.

Overigens blijft het de komende dagen aanmodderen op Araglin.nl; aanstaande zaterdag bevinden vriendin Eva en ondergetekende zich bij het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, waar we onder meer Janine Jansen in actie zien en zondag is het tijd voor oliebollen en appelflappen... Mocht ik geen tijd meer hebben voor een entry, alvast een gezond en voorspoedig 2007 gewenst!

peter Donderdag 28 December 2006 at 11:56 pm | | overig

Eén reactie

Ik wil wel eens wat nederwave voor je op een cd’tje zetten, van de bands die je noemt heb ik een groot deel van het oeuvre, zij het deels op vinyl. Niet alleen Amsterdam was een wave-blkwerk: Brabant had Nasmak, uit Nijmegen kwam Mekanik Kommando (en oorspronkelijk ook Clan of Xymox), van de ‘Wassenaarse Golf’ was Ensemble Pittoresque het bekendst, De Div kwam uit Delft, verder had je de ‘Friese Bries’ met o.a. The Visitor, etc…

HD, (URL) - 31-12-’06 14:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.